On bir ayın sultanı olarak nitelendirilen ve İslam dünyasından kutsal bir değere sahip olan Ramazan ayı 11 Mart Pazartesi günü başladı. Bu sene oruç tutmak isteyenler için iftar ve sahur hazırlıkları başladı. Gün boyu aç kalan kişiler iftarda neler tüketmesi gerektiğini araştırmaya başladılar bile. Akşam ezanıyla birlikte iftarını açacak olanlar yapılması gerekenleri yerine getirmeye çalışıyor. Bu süreçte sağlıklı beslenmekte oldukça önemli. Özellikle ilk akşam orucunu açacaklar neyi nasıl yediklerine oldukça dikkat etmeli. Oruç açarken en fazla tercih edilenlerin başında ise hurma geliyor. Peki oruç açarken neden hurma tercih edilir?
İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in tavsiye ettiği ve orucunuzu açarken hurmayla açın demesi hasebiyle Müslümanlar tarafından özellikle tercih edilme sebeplerindendir. Oruç açarken hurma ile açmak, hurma yoksa su ile açmak Hz. Muhammed’in sünnetleri arasında yer alır. Orucun ne ile açılması kesin bir kurala tabi olmamakla birlikte hurma veya suyla açılması vücut sağlığı için oldukça yararlıdır. Aynı zamanda sünneti uygulamak adına da tavsiye edilir. Ramazanın gelenekselleşmiş lezzeti olan hurma neredeyse tüm sofraları süsler. İslam dininde sünnet olarak nitelendirilen sünnetlerin amacı da insan sağlığı üzerine kurulmuştur.
Tam bir lif kaynağı olan hurma enerji verir ve oruçlu kişi, yaşadığı halsizliği ilk olarak kan şekerini düzene sokarak geride bırakabilir. Bu nedenle, iftarda orucu hurmayla açmak sağlık için oldukça önemlidir. Orucun hurma ile açılması kan şekerinizin daha dengeli yükselmesini sağlayarak ilk aşamada tokluk hissi verecektir.
Tüm gün aç kalan vücut sisteminin birden ağır yemekle başlanması sağlık açısından oldukça zararlıdır. Tam da bu nedenle mideyi rahatlatmak ve yumuşatmak için su ve hurmayla açmak faydalı olacaktır. Su içmek susuzluğu giderirken hurma ise içerisinde barındırdığı lifli yapı sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitaminleri almasını sağlayarak kan şekerini düzenler.
Ayrıca tüm gün aç kalan boş mideyi ağır yiyeceklere birden maruz bırakmak hem hazımsızlık yaparak ağırlık hissi verecek hem de bazı hastalıkların oluşmasına ya da tetiklenmesine neden olur. Oruç açılırken acele edilmemesi de önemlidir bu noktada. O yüzden orucu su veya hurmayla açmak mideyi yumuşatıp yiyeceklerin kolayca sindirilmesinin en sağlıklı yoludur. Gün boyu yaşanan halsizliğin giderilmesi ve vücuda dinçlik sağlanması adına oldukça etkili olan hurma aynı zamanda kan şekerinin dengeli yüklenmesini sağlayacaktır.
Hurma, kansere karşı koruyuculu yüksek bir besin olmasının yanında stres kaynaklı sinirlerin yumuşatılmasına da birebirdir. Birçok faydası bulunan hurmanın oruç açarken ilk tercih edilen besinlerden birisi olması birçok fayda sağlayacaktır.