21.03.2024 - 15:29 | Son Güncellenme:
Baharın gelişi Nevruz Bayramı ile kutlanıyor. Her toplumda farklı şekillerde kutlanan nevruzun kelime anlamı ''yenigün'' demektir. Nevruzun kutlandığı gün ağaçlar yeşerir ve toprak uyanmaya başlar. İşte, Nevruz Bayramı tarihi...
Nevruz, her sene 21 Mart günü kutlanır. Sürenin uzadığı bölgeler de vardır.
Nevruz Bayramı, temel olarak baharın gelişinin kutlandığı gündür. Doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde köklü bir geçmişi bulunuyor.
Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen nevruz, 'Yenigün' anlamını taşıyor.Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye başlar.Bundan ötürü de 21 Mart tüm doğa ve canlılar için uyanış anlamına geldiğinden Nevruz bayramı adıyla kutlanır.
Bazı yerlerde macun yapılarak dağıtılır. Doğu anadolu tarafında, herkes güzel ve yeni elbiseler giyer. Evlerde yemekler yapılır, karşılıklı ziyaretlerde bulunulur.
Anadolu'nun kimi bölgelerinde çeşitli törenler yapılır, farklı yiyecekler hazırlanarak birlikte yenir. 21 Mart günü sabah erken kalkılır, mezarlık ziyareti yapılır, niyet tutulur. Niyetlenecek kişi mezarlardan birer taş alarak kırka tamamlar. Torba ile duvara asılır ve bir niyet tutlur. Ertesi yıl torbada 41 taş olmuşsa niyetin gerçekleştiğine inanılarak taşlar bırakılır.
Havaların ısınmaya başlamasıyla ağaçların güneşten etkilenmemesi için bez bağlanır.
Nevruz günü, sofralar hazırlanır, oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir, boyalı yumurtalar yenir ve büyük ateşler yakılır.
Nevruz kutlamaları her yörede, her toplumda farklıdır.