Kesme tahtaları, özellikle et ve sebzelerin doğranmasında kullanıldığından yüzeyinde kolayca bakteri birikebilir. Plastik kesme tahtaları, bıçak darbeleriyle hızla çizilir ve bu çiziklerde bakteri birikimi olur.
Plastik kesme tahtaları en fazla 6 ay kullanılmalı ve yüzeyinde derin çizikler oluştuğunda hemen değiştirilmelidir. Ahşap kesme tahtaları ise düzenli temizlenip dezenfekte edilerek daha uzun süre kullanılabilir.
Mutfak havluları, nemli ortamlarda sıkça kullanıldığı için kısa sürede bakteri üretmeye başlar. Ayrıca el kurulama ve yüzey temizliğinde kullanıldığında hijyen riski artar.
Mutfak havluları günlük olarak değiştirilmelidir. Özellikle et veya çiğ gıdalarla temas ettikten sonra mutlaka yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
Teflon veya seramik kaplama tava ve tencereler, zamanla çizilir ve yüzeylerinde zararlı maddelerin açığa çıkmasına neden olabilir.
Kaplaması çizilmiş tencere ve tavalar hemen değiştirilmelidir. Ortalama ömürleri kullanım sıklığına bağlı olarak 2-3 yıl arasındadır. Çizik oluşmasını önlemek için tahta veya silikon mutfak aletleri kullanılmalıdır.
Plastik saklama kapları ve şişeler, özellikle sıcak gıda ve içeceklerle temas ettiğinde kimyasal maddeler salabilir.
Plastik kaplar düzenli kullanımla 6 ay - 1 yıl arasında değiştirilmelidir. Mikrodalgada veya sıcak gıdalar için kullanılacaksa BPA içermeyen ürünler tercih edilmelidir.
Mutfak bıçakları, keskinliklerini zamanla kaybeder ve kullanım zorluğu yaratır. Ayrıca düzgün bakım yapılmazsa paslanma veya aşınma riski taşır.
Bıçakların ömrü düzenli bileme işlemleriyle uzatılabilir. Ortalama olarak 2-3 yıl dayanıklıdır. Keskinliğini kaybetmiş veya paslanmış bıçaklar hemen değiştirilmelidir.
Cam kaplar ve şişeler, doğru temizlendiklerinde uzun süre kullanılabilir. Ancak kapaklarındaki lastik veya plastik kısımlar zamanla yıpranır.
Cam kaplar, kapaklarının yıpranma durumuna bağlı olarak düzenli kontrol edilmelidir. Kapaklar deformasyona uğradığında değiştirilmelidir.