26.01.2024 - 20:51 | Son Güncellenme:
31 Mart Türkiye Yerel Seçimleri öncesinde gündeme gelen Belediye Başkanı adayları arasında Murat Kurum da var. AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Kurum bugün Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda İstanbul için hazırladığı projelerini açıkladı. İstanbullular ise Murat Kurum kimdir, nereli, kaç yaşında? AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum vaatleri nedir? sorularını araştırıyor.
Murat Kurum, 7 Mayıs 1976 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesinde memur bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamlayan Kurum, Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisansını Okan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde kentsel dönüşüm alanında 2017 yılında tamamladı.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nda çalışan babasının Mardin’e tayini çıkmasıyla 2 ve 3. sınıfa Mardin Atatürk İlkokulu’nda devam etti. İlköğrenimini Ankara Seyranbağları İlkokulu’nda, ortaokul ve lise öğrenimini Kocatepe Mimar Kemal Lisesi’nde tamamladı. Üniversite sınavında gıda mühendisliğini kazanmasına rağmen inşaat mühendisliği okumak için tekrar sınava girdi. 1999 yılında Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu, yüksek lisansını kentsel dönüşüm alanında yaptı.
Ankara doğumlu olan Kurum'un babası Mehmet Kurum, Konya'nın Karapınar ilçesinin Akçayazı köyünden; Annesi Satı Kurum ise Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinin Belpınar köyündendir.
1999-2005 yılları arasında Türkiye’nin farklı bölgelerinde şantiyelerde çalıştı. 2005 yılında TOKİ’de Uygulama Daire Başkanlığı’nda uzman olarak çalıştı. 2006-2008 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürü,[2] 2009-2018 yılları arasında T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürü görevlerinde bulundu.
2018’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesine Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atandı. Görevi boyunca TOKİ ile birçok sosyal konut kampanyaları hazırladı, 365 bin sosyal konutun yapımını sağladı. Elazığ, Malatya, İzmir, Kastamonu, Bozkurt, Manavgat, Marmaris, Giresun gibi doğal afet yaşanan kentlerde 46 bin afet konutu sosyal donatı alanlarıyla inşa ettirdi. 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede geçici yaşam alanlarının kurulmasını, 180 bin afet konutunun yapımını başlattı. Bakanlık görevi boyunca başta birçok büyükşehir olmak üzere 45 şehir meydanını restore ettirdi. 484 millet bahçesinin yapımını başlattı, İstanbul’da 39 millet bahçesi yapımını başlattı, bakanlığı döneminde 13’ünü tamamladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevinden ayrılmasından sonra 2023 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti'den İstanbul Milletvekili olarak seçilmiş ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olmuştur. 2024 Türkiye yerel seçimlerinde AK Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı olmuştur.
2000 yılında Şengül Kurum ile evlenen Murat Kurum, 3 çocuk babasıdır.
-Toplu ulaşım içinde, ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek.
- Raylı sistem uzunluğunu ilk 5 yılda iki katına, 2034 yılında ise 1004 kilometreye çıkacak..
- %72 olan karayolu payı 2029’da %60’a, 2034’te %48’e düşecek..
- 14.2 km’lik Yenikapı -İncirli- Sefaköy metro hattı.
- 18.0 km’lik Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-TÜYAP metro hattı.
- 28.0 km’lik İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme metro hattı.
- 5.4 km’lik Sultanbeyli-Kurtköy metro hattı tamamlanacak..
- Sabiha Gökçen-Kurtköy hatlarıyla 1004 KM hedefi yakalandığında günlük;.
- 21,75 milyon araç-kilometre.
- 1,94 milyon araç saat.
- 1,691 milyon emisyon.
- 10,26 milyon TL yakıt tasarrufu sağlanacak..
- Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya inecek.
- Ortalama trafik yoğunluğu %64’ten %40’a düşecek..
- İlk 5 yılda, Avrupa yakasında 25,7 kilometrelik Çayırbaşı - Ayazağa - Levazım - Dolmabahçe tüneli ile 11,6 kilometrelik Kağıthane - Bayrampaşa Hal tüneli açılacak.
- Mevcut Sarıyer- Çayırbaşı Tüneli’nin devamı niteliğindeki Sarıyer- Kilyos tüneli tamamlanacak. Böylece Kilyos-Dolmabahçe arasında kesintisiz bir ulaşım sağlanacak. Kuzey Marmara otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne de kolaylıkla erişim sağlanacak.
- Anadolu yakasında ise Yenisahra ile Bostancı 10,2 kilometrelik tünelle bağlanacak. Araç başı 10 dakika kazanılacak ve karbon emisyonu yılda 13 ton azalacak.
- İkinci beş yılda, Bayrampaşa - Büyükçekmece arasında 50,9 kilometre karayolu tüneli tamamlanacak. Araç başına 45 dakika kazanılırken, yılda 44 ton karbon emisyonu engellenmiş olacak.
- Harem-Çengelköy-Kavacık arasında ise 23,8 kilometrelik karayolu bağlantısı yapılarak sahil yoluna alternatif güzergâh sunulacak. Araç başına 20 dakika kazanılırken, karbon salınımı yıllık 26 ton azalacak.
- Böylece İstanbul akıllı, güvenli, konforlu, sürdürülebilir, iklim dostu, emisyonsuz ulaşımı olan bir şehir hâline gelecek.
- E-5’in Anadolu yakasına düşen trafik yükü Göztepe - Çayırova arasında 30 kilometrelik yan yol düzenlemesiyle azaltılacak. Araç başına 12 dakika kazanılırken her yıl karbon emisyonu 20 ton azalacak.
- Trafik sıkışıklığının yaşandığı kavşak noktalarında 20 adet katlı kavşak ve 151 kavşak düzenlemeye tabi tutulacak.
- Hizmet seviyesi düşük olan ve D100 karayolunda trafik yoğunluğu oluşturan Ataköy Kavşağındaki tıkanıklığı ortadan kaldıracak projeler hızla hayata geçirilecek.
- Böylece, D100 Edirne-Ankara istikametlerindeki trafik akışı kesintisiz hale gelirken, Şirinevler ve Ataköy bağlantı kolları çok daha konforlu olacak.
- Esenler otogarı Eyüp İhsaniye mahallesine; Harem otogarı da TEM Kurtköy Kavşağı yakınına taşınacak. Şehrin dışına, 6 yeni lojistik merkezi kurulacak. Bu projelerle şehir merkezine ağır vasıtaların girişi yeniden düzenlenerek trafik yükü azalacak.
- Metrobüs filosuna her yıl 100 yeni araç, otobüs filosuna her yıl 250 yeni araç kazandırılacak. Metrobüse yeni hatlar eklenecek. TÜYAP-Silivri metrobüs hattına kadar uzatılacak.
- İstanbullunun otopark sorunu 250 bin araçlık yeni otopark projeleriyle çözülecek. Toplu taşımayı teşvik etmek için bu otoparklar ana duraklara yakın yerlere kurulacak. İspark ücretlerine %25 indirim yapılacak. İlk yarım saat ücretsiz olacak. İspark’a ait tüm otoparklara elektrikli araç şarj üniteleri kurulacak. @Parket ile İstanbul’un tüm otoparkları tek uygulamada elinizin altında olacak.
- İstanbul’un taksi sorununu çözmek için Merkezi Taksi Yönetim Sistemi hızlıca kurulacak.
- Taksilerin daha verimli olması için mevcut sistem değiştirilecek.
- Dijital verilerle bilimsel olarak gerçek taksi sayısı ihtiyacı belirlenecek.
- Taksi sayısı ihale yöntemiyle, tüm tarafların memnuniyetini gözeterek ve değer kaybı yaşanmadan artırılacak.
- Dijital taksi uygulamaları bir merkez altında buluşturulacak.
- Taksicilere yönelik eğitim, denetim, ödül ve ceza uygulamaları işler hâle getirilecek.
- İlk 1 yılda, muhtarlık binaları ve taksi durakları İstanbul mimarisine özgün şekilde yeniden dizayn edilecek.
- İstanbul trafiğini rahatlatmak için deniz ulaşımının payı 2 kat artacak.
- İstinye Yenikapı arabalı vapuru
- Çubuklu Yenikapı arabalı vapuru
- Çengelköy Yenikapı arabalı vapuru projeleriyle karayoluna alternatif ulaşım imkanları eklenecek.
İstanbul’u egzozdan olabildiğince arındırmak ve modern mobiliteye katkı sağlamak için elektrikli araç şarj istasyonları artırılacak. Yayaların merkeze alındığı, bütünleşik ulaşım sistemleriyle arabasız bir hayata geri dönüşün temelleri atılacak.
Akıllı ulaşım sistemleri hayata geçirilecek. Yeni nesil mobilite ve akıllı ulaşımı teşvik etmek için de; bisiklet cazip ulaşım aracı haline getirilecek. Bisiklet yolu uzunluğu 2029 yılına kadar iki katına çıkartılıp 1000 kilometreye, 2034 yılına kadar ise 1500 kilometreye ulaştırılacak. Bisiklet parklarının sayıları artırılacak, nitelikleri geliştirilecek.
Yeni ve kullanışlı scooter park alanları kurulacak, paylaşımlı bisiklet yaygınlaştırılarak kullanımını teşvik edecek adımlar atılacak.
Afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edilecek. Kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut yapılacak. Yeni yapılanmada yatay mimari ağırlıklı, nüfusu artırmayacak doğru bir planlama yapılacak.
Bu konutların 300 bini, her yıl 60 bin konut olmak üzere Kiptaş eliyle inşa edilirken ödemenin yarısı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.
Başvurular 15 Nisan’da başlayacak. Vatandaşa 700 bin lira hibe desteği, birinci yılı vade farksız olmak üzere tam 700 bin lira kredi desteği sağlanacak.
100 bin lira da taşınma ve kira yardımı ödenecek. Evler 18 ayda teslim edilecek.
Ödeme, konutun bitiş tarihinde başlayacak ve bir yıl faizsiz sabit taksit, yani 5 bin 833 lira olacak.
Toplamda 10 yıl sürede ödenecek kredinin kalan kısmı ise yıllık TEFE bölü 2 oranında artış ile 9 yılda ödenecek.
650 bin yeni yuvanın 250 bini; vatandaşların anlaştığı özel sektör firmaları eliyle dönüştürülecek. Bunun için de binanın bulunduğu alana dair imar düzenlemeleri hemen hayata geçirilecek.
Kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut üretilecek. Bunlar evleri dönüşüme giren yuva sahiplerine çok düşük fiyatlara kiralanacak.
‘Sosyalİstanbul’ konutlarından 39 ilçe faydalanacak. Bu konutlar kesinlikle satılmayacak. Evi, kentsel dönüşüme girenler başta olmak üzere ihtiyaç duyan vatandaşlara çok uygun bedellerle kiralanacak.
650 bin konutun tamamı zemin artı 5 katı geçmeyecek şekilde; yatay mimariyle tasarlanacak. Geniş sosyal donatılarıyla, sürdürülebilir, dirençli, keyifle ve konforla, yeşil içinde yaşanabilir kentsel dönüşüm sağlanacak.
39 İLÇEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİ
İstanbulluların dönüşüm kapsamında her türlü sorusunu hızla cevaplamak için; 39 ilçenin tamamına ‘Yaşanabilir İstanbul Dönüşüm Ofisleri’ kurulacak. Bu ofisler aracılığıyla özellikle kadınlar ve gençler için yeni istihdam alanları oluşturulacak.
AFETLERE DİRENÇLİ İSTANBUL
Afet yönetimi süreçlerinin tümü, İstanbul’un her sokağının, her binasının görülebildiği “İstanbul Dijital İkizi” ile entegre edilecek.
Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde Afet Yönetim Merkezi kurulacak;
Bu yönetim merkezi afet halinde; vatandaşların barınabileceği ve tahliye edileceği ana üs olacak.
Bu merkezde tam donanımlı bir hastane kompleksi yer alacak.
Her türlü yardım ve tıbbi malzemenin lojistiği için hava, kara ve deniz yollarına bağlantısı olacak.
Buraya modern sosyal donatı alanları da kurulacak. Bu sosyal donatı alanları normal zamanlarda İstanbulluların sevdikleriyle dinlendiği, eğlendiği, nefes aldığı bir mekan olacak.
Afet zamanlarında yüzbinlerce vatandaşımızı ağırlayacak geçici yaşam alanı olarak hizmet verecek.
AFET DURUMUNDA KULLANILACAK 6 YENİ LOJİSTİK MERKEZİ
Afet lojistik merkezlerinin sayısı 1’den 7’ye çıkarılacak. Atatürk Havalimanı, İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Samandıra Askeri Hava Üssü, Alibeyköy, Yenikapı ve Maltepe’de 6 yeni lojistik destek merkezi yapılacak.
Afet durumunda; İstanbul’un tüm gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacı kesintisiz olarak buradan sağlanacak.
9 NOKTADA YENİ AFET MÜDAHALE MERKEZİ
Afet durumları için 9 noktada itfaiye, tıbbi ünite ve iletişim altyapısına sahip 9 adet Afet Müdahale Merkezi kurulacak.
39 ilçenin 964 mahallesinde uygun yeşil alanlara alt ve üst yapıları hazır sadece afet anında değil her zaman kullanılabilecek yaşam alanları kurulacak.
Bu merkezler normal zamanlarda kreş ya da kütüphane olarak en başta kadınlara ve gençlere hizmet verecek.
Afet anında hemen dönüştürülecek ve mobil sağlık araçları, jeneratör, yemekhane ve barınma üniteleriyle milyonlarca İstanbulluya kucak açacak.
50 YENİ İTFAİYE İSTASYONU, 204 YENİ İTFAİYE ARACI
Afet müdahale kapasitesi 50 yeni itfaiye istasyonuyla, 204 yeni itfaiye aracıyla, yangın söndürme helikopteriyle, yangın söndürme ve ambulans görevi yapacak deniz itfaiye araçlarıyla güçlendirilecek.
AFET FARKINDALIK AKADEMİSİ
Afet eğitim merkezi açarak gönüllü afet timlerinin sayısı artırılacak. Timlerin ekipmanları sürekli olarak yenilenecek.
2 YENİ ACİL DURUM HASTANESİ
İstanbul’un mevcut 2 acil durum hastanesine ek olarak biri Arnavutköy’de diğeri Pendik’te olmak üzere 2 yeni acil durum hastanesi yapılacak.
8 HASTA YAKINI KONAKLAMA MERKEZİ
Her iki yakaya dörder adet olmak üzere, afet zamanlarında acil müdahale ekiplerinin konaklayacağı, normal zamanlarda hasta yakınlarının faydalanacağı 8 hasta yakını konaklama merkezi kurulacak.
GENÇLERE ULAŞIMDA YÜZDE 40 İNDİRİM
Gençlerimize ulaşımda yüzde 40 indirim yapacağız. İlkokul öğrencilerimiz toplu taşımadan ücretsiz yararlanacak. Memleketine giden öğrencilerimizin yılda iki kez otobüs ücretlerini karşılayacağız. Öğrenci evlerine aylık 25 metreküp doğalgaz desteği vereceğiz. Bu şehir endişe değil mutluluk verecek. Yeni evlenecek genç kardeşlerimize 50 bin beyaz eşya yardımı yapacağız.
EMEKLİLERE 2 BİN 500 LİRA DESTEK ÖDEMESİ
İhtiyaç sahibi emeklilerimizin İstanbul kartlarına her ay 2500 TL destek ödemesi yapacağız.
YAŞLILAR İÇİN 3 BÜYÜK YAŞAM MERKEZİ
Yaşlı ve engelliler için iki yakada 3 büyük Yaşlı Ve Engelli Yaşam Merkezi açılacak.
E-Sağlık takip sistemiyle yaşlılarımızın her anında yanında olunacak. 75 yaş üstü yaşlılarımız online olacak takip edilecek.
7/24 BAKICI VE TEMİZLİK HİZMETİ
Yaşlılar ve bakıma muhtaç vatandaşlarımız için İBB güvencesiyle 7/24 yemek ve temizlik hizmeti sağlanacak.
Bakıma muhtaç yaşlı ve engelliler için geçici bakım hizmeti verilecek.
İSTANBUL’UN SU SORUNU KALMAYACAK
Dünyanın tüm yaşanabilir şehirlerinde su her vatandaşın doğal hakkı. İstanbul’da herkesin sağlıklı su içmesi sağlanacak.
Hedef şehrin su kapasitesini %21 artırmak olacak.
Bu kapsamda;
- 6 yeni içme suyu barajı,
- 64 yeni su deposu
- 27 içme suyu terfi istasyonu
- 700 km isale hattı şehre 5 yılda kazandırılacak.
MARMARA DENİZİ’NİN KADERİ DEĞİŞECEK
İstanbul’un mavi gelinliği Marmara Denizi’nin de kaderi değişecek. Denize bir damla atık su gitmeyecek.
İlk temel Silahtarağa’da atılacak. 9 yeni ileri biyolojik arıtma tesisi açılacak ve mevcut atık su arıtma tesisleri ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek.
SIFIR ATIK HEDEFİNE ULAŞAN İLK METROPOL
Sıfır atık hedefi için:
Her ilçede atık geri kazanım merkezleri kurulacak
Yenilenebilir Enerji Yatırımları: HES, RES, GES, 2 tane 3’er bin tonluk katı atık yakma tesisi kurulacak.
Atıktan enerji kazanmamızı sağlayacak olan 500 tonluk endüstriyel atık yakma tesisi hayata geçirilecek.
İstanbul sıfır atık hedefine ilk ulaşan metropol olacak.