SERT KABUĞUNA ALDANMAYIN
Patlamış mısırın sırrı aslında mısır tanesinin iç yapısında saklıdır. Dış yüzeyi çok sert bir kabukla kaplı olsa da bu sert kabuğun içinde ise nişasta ve çok az miktarda su bulunur. İşte bu su, mısırın patlamasını sağlayan ana faktördür. Mısır tanesi ısınmaya başladığı zaman, kabuğun içinde bulunan su buhara dönüşerek genişler. Bu genişleme, tanenin içindeki nişastayı ise jelatinimsi bir kıvama getirir. Yani, mısır tanesi bir düdüklü tencere gibi davranarak suyun buharlaşmasına ve basıncın artmasına olanak sağlar. Ancak bir noktadan sonra bu sert kabuk, basınca dayanamayacak noktaya geldiğinde aniden kırılır ve içindeki jelatinimsi nişasta dışarı fırlar. Bu fırlama ile mısır, o bildiğimiz beyaz, çıtır çıtır patlamış mısır haline gelir.