26.11.2024 - 17:50 | Son Güncellenme:
Mide guruldaması, tıbbi adıyla ise ‘borborygmus’ adı verilen bu olay sindirim sistemimizin karmaşık ama uyumlu çalışmasının bir işaretçisidir. Sindirim esnasında, mide ve bağırsak kasları yiyecekleri ileriye taşımak için kasılmaya başlar. Bu kasılma hareketi sırasında hava ve sıvılar da hareket eder. İşte bu karmaşık birleşim guruldamalara yol açar. Ancak bu sesleri sadece açken değil, yemek yerken veya yemekten bir süre sonra da duyabiliriz.
Midemiz ve bağırsaklarımızdaki kaslar, yiyecekleri ve sindirim sıvılarını hareket ettirmek için düzenli olarak kasılma hareketi gerçekleştirir. Bu kasılma, ‘peristalsis’ adı verilen bir süreçtir. Peristalsis sırasında hava kabarcıkları, sıvılarla birlikte hareket etmeye başlar. Boru gibi bir sistemde yol alan hava ise titreşim oluşturmaya başlar, bu esnada ise guruldama adını verdiğimiz ses ortaya çıkar. Özellikle mideniz boş olduğunda, bu sesler çok daha net duyulur.
Aç kaldığınızda mide daha sık mide guruldaması yaşarsınız. Bunun nedeni ise beynimizin açlık sinyalleri göndererek sindirim sistemini tekrar çalışmaya zorlamasıdır. Bu esnada beyin, mide ve bağırsak kaslarının kasılmasını tetikleyen hormonlar salgılar. Haliyle bu kasılmalar, yiyecek olmasa bile devam eder. Sonuç olarak ise mideniz guruldamaya başlar. Bu durum, vücudunuzun yemek yemeye hazır olduğunu yansıtan doğal bir işarettir. Ancak her mide guruldaması açlık kaynaklı olmaz.
Her mide gurultusu normal değildir. Aşırı guruldama ile beraberin şişkinlik, gaz ya da karın ağrısı yaşanıyorsa, bu durum bir sindirim problemi işareti olabilir. Örneğin, laktoz intoleransı, gluten duyarlılığı veya bağırsak enfeksiyonları bu belirtilere yol açabilir. Eğer sık şekilde mideniz gurulduyor ve sizi rahatsız ediyorsa, en kısa sürede bir uzmana görünmeniz yerinde bir karar olur.