MİDE GRİBİNİN NEDENLERİ
Mide gribine en sık yol açan virüsler şunlardır:
Norovirüs: Her yaştan insanı etkileyebilir, ancak özellikle çocuklarda yaygın olarak görülür. Kış aylarında salgınlara sebep olabilir.
Rotavirüs: Genellikle bebekler ve küçük çocuklar arasında daha yaygındır. Aşı ile korunmak mümkündür.
Adenovirüs: Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde mide gribine neden olabilen bir virüstür.
Astrovirüs: Çocuklarda ishale yol açan yaygın bir virüs türüdür.
Biruni Üniversite Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli Kadayıf, Milliyet’e şu değerlendirmelerde bulundu:
“Norovirüs kusma ve ishale neden olan çok bulaşıcı bir virüstür. Bazen “mide gribi” veya “mide böceği” olarak da adlandırılır. Ancak norovirüs hastalığının griple ilgisi yoktur. Grip, influenza virüsünden kaynaklanır. Norovirüs, mide veya bağırsak iltihabı olan akut gastroenterite neden olur. Norovirüs hastalığı olan çoğu kişi 1 ila 3 gün içinde iyileşir; ancak birkaç gün sonra hala virüsü yayabilirler. Norovirüsün birçok farklı türü olduğundan hayatınızda birçok kez norovirüs hastalığına yakalanabilirsiniz. Belirli türlere karşı koruma geliştirmek mümkündür. Ancak korumanın ne kadar süreceği tam olarak bilinmiyor. Bir kişide genellikle norovirüse maruz kaldıktan 12 ila 48 saat sonra semptomlar gelişir. En sık görülen semptomlar ishal, kusma, mide bulantısı, mide ağrısı, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrılarıdır. Norovirüs hastalığınız varsa kendinizi aşırı derecede hasta hissedebilir, günde birçok kez kusabilir veya ishal olabilirsiniz. Norovirüs farklı şekillerde çok kolay ve hızlı bir şekilde yayılır.”