14.09.2024 - 18:11 | Son Güncellenme:
Mevlid Kandili, 14 Eylül Cumartesi eda idrak ediliyor. Her yıl olduğu gibi, bu özel gecede de kalpler ibadete yöneliyor, dillerden salavatlar dökülüyor. Müslümanlar, bu anlamlı geceyi dua, namaz, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve hayır işleriyle dolu dolu geçirerek manevi huzura kavuşuyor. Peki, Mevlid Kandili'nde neler yapılır? İşte, Mevlid Kandili'nde yapılacak ibadetler...
Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır.
Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur. İşte, yapılacaklar:
Mevlid Kandili'nde, nafile namaz kılmak çok faziletlidir. Kandil gecelerinde özellikle akşam, yatsı ve sabah namazlarına ek olarak, kılınan teheccüd namazı ve diğer nafile namazlarla Allah’a daha yakın olma çabası gösterilir.
Bu mübarek gecede, Kur’an-ı Kerim’den sureler okumak, özellikle Yasin, Mülk ve Nebe surelerini okumak, Peygamber Efendimiz’in (SAV) sünnetinde de tavsiye edilmiştir.
Peygamber Efendimiz’i (SAV) anmak ve ona olan sevgiyi ifade etmek amacıyla bol bol salavat getirmek, Mevlid Kandili'nde yapılan en önemli ibadetlerden biridir.
Mevlid Kandili, dua etmek için büyük bir fırsat olarak kabul edilir. Bu gecede yapılan duaların kabul olduğuna inanılır. Hem kendiniz hem de sevdikleriniz için hayırlı dualarda bulunabilirsiniz.
Geçmiş günahlar için tövbe etmek ve Allah’tan af dilemek de Mevlid Kandili'nde yaygın bir ibadettir. Bu gece, samimi bir şekilde istiğfar ederek Allah’a yönelme ve bağışlanma dileyerek değerlendirilir.
Bu mübarek gecede ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, sadaka vermek ve hayırlı işler yapmak, Müslümanların çokça uyguladığı güzel davranışlardan biridir. Peygamber Efendimiz'in hayatı boyunca insanlara yardım etmesi, bu davranışın önemini artırır.
1. Kur'ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir?” gibi konular başta olmak üzere, hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.
6. Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede (günahları terk etme) bulunulmalı.
7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
8. Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
10. Kişi, kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine, hatta isim zikrederek dualar etmeli.
11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlakı yerine getirilmeli.
12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip; sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
13. O gece ile ilgili ayetler, hadisler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilahi ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.
15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevi iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
18. Hayattaki manevi büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.