Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Pandemiden sonra hibrit ve esnek çalışma modelleri zaten firmalarımız tarafından denenmişti.
2025 yılının ‘Aile Yılı’ ilan edilmesiyle özellikle kadınların çocuk sahibi olması için uzaktan çalışma, esnek çalışma ya da hibrit çalışma modelleri üzerinde çalışılıyor. Bunlar kadınların iş yerine gelmeden evden çalışması ya da iş yerine giderek kısmi çalışması anlamına geliyor. Her durumda kadınlar daha az çalışarak ailesine ve çocuklarına daha fazla vakit ayırabilecektir.
Esnek çalışma tabi fiziki iş gücü gerektiren iş kollarında olmayacaktır. Ya da çalışma biçimine göre devletimiz tarafından desteklenen işveren, işin bir bölümünü iş yerinde, diğer bölümün ise evde veya uzaktan çalışması için organize edebilecek.
Mesai saatlerinin genel manada kısaltılmasına ilişkin bir çalışma gündeme gelmişti. Ancak bizim orta gelirden yüksek gelir grubuna geçmemiz için çalışmamız lazım. İşveren tarafından zaten mesai saatlerinin kısaltılmasına karşı bir tepki de mevcut. Ancak anne ve babaların ailesi ve çocuklarına daha fazla vakit ayırabilmesi için mesai saatlerinin daha az uygulanması gibi uygulamalar söz konusu olabilir. Böylece aileler çocuk yapmaya teşvik edilecek ve bir hayli gerileyen doğurganlık oranı yükselebilecektir. Bu kapsamda hem annelere hem babalara uzaktan çalışma formüllerinin getirilmesi gerekiyor.