KADRO VE BRANŞ DAĞILIMI BELLİ OLDU MU?
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 15 bin yeni öğretmen alımına ilişkin başvuru duyurusu ile branş bazında kontenjan dağılımları yapıldı.
Bu kapsamda, en fazla atama yapılacak ilk 5 branş sırasıyla 4 bin 378 kontenjanla sınıf öğretmenliği, 3 bin 87 kontenjanla özel eğitim öğretmenliği, 1802 kontenjanla din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, 1321 kontenjanla okul öncesi öğretmenliği ve 757 kontenjanla İngilizce öğretmenliği oldu.
Alanlar itibarıyla ülke geneli doluluk oranı dikkate alınarak alan kontenjanları belirlendi.
Bakanlıkça yapılacak 2025 yılı 15 bin sözleşmeli öğretmen atama başvuruları, 21 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında alınacak.
Sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, 7 Mayıs'ta "www.meb.gov.tr" adresinden ilan edilecek.
KONTENJAN LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN
2024 YILINDA EN ÇOK HANGİ BRANŞTAN ATAMA YAPILDI?
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 20 bin öğretmen atamasında en fazla öğretmenlik için atamaya esas teşkil eden 87 alandan en fazla kontenjan ayrılan beş branş Sınıf öğretmenliği 3 bin 263, özel eğitim 2 bin 499, Rehberlik 1.597, din kültürü ve ahlak bilgisi 1.594, İngilizce 968 olmuştu.
Öte yandan Resmi Gazete'nin 16 Ocak 2025 tarihli sayısında Milli Eğitim Bakanlığı sözleşmeli öğretmenlik istihdamına ilişkin yönetmelik yayınlanmıştı. Buna göre Akademide hazırlık eğitimine alınacakların belirlenmesi amacıyla ÖSYM tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) yapılacak. MEB-AGS'nin kapsamı, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri esas alınarak belirlenecek.
Sözleşmeli öğretmen olarak atanmak üzere hazırlık eğitimine alınacaklar için alanlar itibarıyla belirlenen kontenjan sayısı, taban sınav puanı, başvuru yeri ve süresi ile başvuruya ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça ilan edilecek duyuruda belirtilecek. Hazırlık eğitimine alınacaklarda aranan şartları taşıyanlar, duyuruda belirtilen süre içinde hazırlık eğitimine alınmak üzere başvuruda bulunabilecek. Öğrenimleri birden fazla alana kaynak olanlar, bu alanlardan yalnızca birisi için başvuruda bulunabilecek.