17.08.2024 - 16:58 | Son Güncellenme:
Koronavirüs salgınının ardından, dünyada ve özellikle Afrika’da hızla yayılan, ölümcül hastalığa yol açan ve "maymun çiçeği" olarak bilinen mpox (monkeypox) virüsü, küresel bir endişe kaynağı haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo’dan komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. 2022 yılında İspanya’da da benzer bir salgın yaşanmıştı.
Mpox virüsü, çiçek hastalığı virüsüne benzer özellikler taşısa da bulaşma yolları farklıdır. Bu virüs, yapısal olarak daha stabil olduğu için büyük mutasyonlar geçirme olasılığı düşüktür. Sosyal temas yerine daha çok cinsel yolla bulaşan mpox virüsü hakkında ayrıntılı bilgiler giderek daha fazla merak konusu oluyor.
Prof. Dr. Ateş Kara’nın verdiği bilgiye göre, maymun çiçeğinin (mpox) en önemli belirtileri, halsizlik, ateş ve vücutta küçük sıvı dolu döküntüler: “Cildimiz- deki deri döküntülerinde sıvı var, sıvıda da virüs var. Bulaşması için her iki tarafın da cildinde açık yara olması lazım. Mukozada hasar yaratacak şekilde temas gerçekleşirse geçer. Ya da cinsel ilişki ile geçebiliyor. Hep çiçekten korkulur, o insanlara adapte olmuş insan virüsü olduğundan hasta kişinin kullandığı battaniye, örtü başkasına değdiğinde hastalığa sebep oluyordu. İnkaların ortadan kalkışı böyle oldu. İngilizler ABD’ye gidip eşyalarını bırakarak geri çekiliyorlar. Sağlıklı bir kişi, sağlıklı bir deri varsa bulaşması mümkün değil. Çiçek hastalığı virüsü 48 saate kadar kalıyordu. Maymun çiçeği virüsünün kalış süresi ise kısa saatler. Koronavirüs ve grip, solunum yoluyla yayılıyor. Şu an konuştuğumuz virüsün geçişi cinsel yolla bulaşıyor, çok yakın temas gerektiriyor. Sosyal temasla, aynı ortamda bulunmayla, tokalaşmayla bulaşmıyor.”
Şu an için Türkiye’de bildirilmiş bir maymun çiçeği vakası bulunmadığını kaydeden Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Bilim ve Eğitim Komisyonu Sorumlusu Dr. Zeynep Özsevimli, virüsün insanlara genellikle enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları ya da vücut sıvılarıyla doğrudan temas sonucu bulaşabildiğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Hastalıkta, ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrısı ve yorgunluk maymun çiçeği virüsünün en sık görülen belirtileridir. Bir diğer tipik belirtisi olan döküntüler genellikle yüz, eller, ayaklar ve ağızda ortaya çıkıp, bir süre sonra içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür. Virüsün yayılımında rolü olan hayvan konakları, kemirgenler ve primatlardır. Genellikle 2-4 hafta süren belirtileri olan ve kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır.“
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır." denildi.
Sağlık Bakanlığı, özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de rastlanmadığını ve henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığını bildirdi.
Bakanlığın, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 14 Ağustos 2024'te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı'nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının, "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu"nun ilan edildiği anımsatıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir."