15.08.2024 - 17:31 | Son Güncellenme:
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim." dedi. Milyonlarca vatandaş ise Maymun çiçeği virüsü belirtileri nedir, nasıl bulaşıyor? Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? Bu virüsün tedavisi var mı, nasıl korunulur? sorularını araştırıyor. İşte maymun çiçeği virüsü hakkında merak edilenler
Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) belirtileri genellikle enfeksiyonun başlangıcından sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar. Belirtiler iki aşamada görülür:
Başlangıç Belirtileri (Prodromal Dönem):
Ateş
Baş ağrısı
Kas ağrıları (miyalji)
Sırt ağrısı
Lenf bezlerinde şişme (lenfadenopati)
Titreme
Halsizlik
Döküntü Aşaması:
Ateşi takip eden 1 ila 3 gün içinde döküntü başlar.
Döküntü genellikle yüzde başlar ve ardından vücudun diğer bölgelerine yayılır.
Döküntüler makül (düz lezyonlar), papül (kabartılı lezyonlar), vezikül (içi sıvı dolu kabarcıklar), püstül (irin dolu kabarcıklar) ve en sonunda kabuklanma aşamalarından geçer.
Lezyonlar sıklıkla avuç içleri ve ayak tabanlarında da görülebilir.
Döküntüler genellikle 2 ila 4 hafta sürebilir ve zamanla kabuklanarak iyileşir. Bu süreçte hasta bulaşıcı olabilir. Eğer maymun çiçeği virüsünden şüpheleniliyorsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.
Hayvandan İnsana Bulaşma:
Doğrudan Temas: Enfekte hayvanların kanı, vücut sıvıları, deri lezyonları veya mukozaları ile doğrudan temas sonucu bulaşabilir.
Isırık veya Tırmalama: Enfekte bir hayvanın ısırması veya tırmalaması durumunda virüs bulaşabilir.Enfekte Hayvan Etinin Tüketilmesi: Yeterince pişmemiş enfekte hayvan eti tüketimi de virüsün bulaşmasına yol açabilir.
2. İnsandan İnsana Bulaşma:
Yakın Fiziksel Temas: Enfekte bir kişinin deri lezyonlarına, vücut sıvılarına veya mukoz membranlarına doğrudan temas yoluyla virüs bulaşabilir. Bu nedenle, özellikle ciltte döküntüler olan kişilerle yakın temas kaçınılmalıdır.
Solunum Yolu ile Bulaşma: Uzun süreli yüz yüze temas sırasında büyük solunum damlacıkları yoluyla bulaşma mümkündür. Ancak, bu yol COVID-19 gibi solunum yolu hastalıklarına kıyasla daha az yaygındır.
Kontamine Eşyalar: Enfekte bir kişinin kıyafetleri, yatak takımları, havluları veya diğer kişisel eşyalarla temas yoluyla bulaşma olabilir.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır." denildi
"Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir."