Maymun Çiçeği hastalığına Poksviridae ailesindeki Orthopoksvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) neden oluyor. Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve diğer bölgelerde de görülen, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalıktı.
Genellikle 2 ila 4 hafta süren semptomları olan kendi kendini sınırlayan bir hastalık olarak bilinse de ağır vakalar ortaya çıkabiliyor. Son dönemde Afrika'da salgın haline gelen Maymun Çiçeği Virüsü çok sayıda ölüme yol açtı.
Maymun çiçeğinin klinik görünümü, çiçek hastalığına benzer. Maymun çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha az ciddi hastalığa neden olur.
Hayvandan insana bulaşma, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya mukozal lezyonları ile doğrudan temastan bulaşabilir.
Yetersiz pişmiş et, enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek de bulaşmaya etkili olabilir. İnsandan insana bulaşma, solunum salgıları, enfekte bir kişinin cilt lezyonları veya yakın zamanda bulaşma olmuş nesnelerle yakın temastan kaynaklanabilir. Hasta hayvan veya insana temas etmiş olan kıyafetler, yatak örtüleri, havlular ve çamaşırlara temas edilmesi ile de hastalık bulaşabilir.
Maymun Çiçeği Hastalığı'nda ilk belirtiler, döküntü, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve kas ağrılarıdır. Hastalığın neden olduğu döküntüler kaşıntılıdır, genellikle yüz bölgesinde başlar, avuç içi ve ayak tabanları da dahil olmak üzere vücuda yayılır, lenf düğümlerinde şişme meydana gelir. İşte, belirtileri:
Yüzde, ağız içinde ve el, ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntü.
Ateş
Lenf düğümlerinde şişme
Halsizlik
Kas ve sırt ağrısı
Baş ağrısı
Solunum yolları problemleri (öksürük, burun tıkanıklığı)
Üşüme ve titreme
Büyümüş lenf nodları, maymun çiçeği hastalığını diğer hastalıklardan ayırt ettirebilir. Ancak suçiçeği, kızamık, bakteriyel deri enfeksiyonları, uyuz, uçuk, frengi gibi hastalıkların yarattığı belirtiler ile benzerlik gösterebilen semptomlar gösterdiği için maymun çiçeği virüsünü tespit etmek için test yapılması gerekir. Tanı konulabilmesi için döküntülerden örnek alınır.
Maymun çiçeği virüsü için herhangi bir tedavi yok ancak çiçek hastalığına benzerliği nedeni ile çiçek hastalığı için geliştirilen antiviral ilaçlar monkeypox'u tedavi etmek için kullanılabilir.
Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, ''14 Ağustos 2024’te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştır.
Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır.
Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir.'' ifadeleri yer aldı.