YÜKSÜK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Önce iç malzememizi hazırlayalım. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ile suyunu tam çekmiş kavrulmuş kıyma hazırlayıp, buzdolabında tam soğutalım.
Hamur için, ıslanmış irmik, yumurta, tuzumuza, unumuzu ve suyumuzu azar azar ekleyerek biraz sertçe hamur elde edelim.
Hamurumuzu 30 dk üstü ıslak bezle örtüp bekletelim.
Hamuru 4 eşit beze haline getirin, her bezeyi 2 mm inceliğe ulaşıncaya kadar unla açın.
Kesme işlemi için, yuvarlak hamurunuzun unlayarak, yarım ay şekline getirin, tekrar unlayarak yarım ay şeklinin bombeli kısmını, düz kısmının üzerine getirerek dik dörtgen şekline getirin.
1 cm e eninde kesin. Kesilen parçaları açtığınızda uzun şeritler elde edeceksiniz. Bu şeritleri 4-5 tanesini üst üstü koyup, tekrar keserek 1 cmlik kareleri elde edin.
Soğumuş içinizden parmak ucunuzla alarak hamurunuzun ortası koyun, 4 köşesinin hepsini birden birbiriyle yapıştırarak kapatın.
Kapanmış hamurlarınızı unlanmış tepside 1 saat kadar oda sıcaklığında kurutun.
Tüm bezeleri açıp, hamurlarınızı mantı haline getirdiğinizde ya fırınlayarak ya da fırınlamadan derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Çorba İçin;
Salça ve tereyağını çorba tencerenizde hafifçe kavurun, bu karışıma suyunuzu ekleyin, tam kaynar hale getirin.
Hamurlarınızı kaynar suya atın(250 gr kadar).Kuru naneyi ekleyin,10-15 dk hamurlarınızı pişirin.
Hamurlarınız pişmeye yakın haşlanmış nohutları ekleyin.
Limon ve tuzunu ekledikten sonra ateşten alın, yarım su bardağı soğuk su ekleyerek hamurlarınızın dirilmesini sağlayın.(kaynama esnasında tencere kapağını kapatmayın, aksi halde mantılar hamurlaşır)
Not: Bu çorbanın suyunu arzu ederseniz haşlanmış kemikli et suyundan da yapabilirsiniz. Küçük pişmiş et parçaları da ekleyebilirsiniz.
Hamura konan irmik, haşlamada hamurun büyümemesi için.