TERKİB-İ ÇEŞİDİYE TARİFİ
Terkib-i çeşidiye tarifi Osmanlı saray mutfağının yıldız yemeklerinden biri. Adı zor gibi görünse de oldukça pratik ve lezzetli bir yemek. Önce eti bir tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin. Bal ve nar ekşisini 1 su bardağı ılık suda karıştırıp ete ekleyin ve karıştırın.
Malzemenin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve pişirmeye devam edin. Kıymaya tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Bu harçtan erik büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak köfteler hazırlayın. Bademleri kaynayan suya atıp birkaç dakika bekletin. Süzüp soğuk sudan geçirin ve kabuklarını soyun. Kuruladıktan sonra yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp, kısık ateşte renkleri değişene kadar kavurun.
Kayısıları ikiye bölün. Et yumuşayınca köfteleri ve bademleri ekleyin. 10 dakika pişirip kayısı ve erik ekleyin. Suyu azalmışsa ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Elmaların kabuklarını soyup dilimleyin. Kayısılar yarı yarıya yumuşayınca tencereye katın. Nişastayı yarım su bardağı ılık su ve gülsuyu karışımında açıp elmalar yumuşayınca yemeğe katın. Birkaç dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
TERKİB-İ ÇEŞİDİYENİN PÜF NOKTASI
Terkib-i çeşidiye tarifinin püf noktası elmaların terletilerek pişirilmesidir. Elma sert olduğundan bu şekilde yumuşatılması gerekir.