TEPSİ MANTISI NASIL YAPILIR?
Un ve tuz derin bir kapta karıştırılır. Ardından yumurta da eklenerek karıştırmaya devam edilir.
Su da dahil edilerek yavaş şekilde yoğurulur. Hamur ele yapışmayacak kıvama gelmelidir.
Hamur toparlanır ve üzeri nemli bezle örtülerek 20 dakika dinlendirilir.
Ayrı bir yerde soğanlar küçük kıyılır. Kıyma, soğan, karabiber ve tuz iyice karıştırılır.
Hamur 4 parçaya ayrılır.
Parçalar tek tek ve sırayla merdane yardımıyla ince şekilde açılır. Ve 2'şer santim genişliğinde şeritler halinde kesilir.
Şeritler üzerine sırayla aralıklı olarak harçtan iri parçalar halinde koyulur ve ikiye katlanır. Şeritler aralarından ayrılır.
Derin sayılmayacak bir fırın tepsisine dizilir. Aynı işlemleri diğer hamur bezeleri ve açılan şeritlerde uygulanır.
180 derecede ısıtılmış fırında hamur pembeleşene kadar pişirilir.
Ayrı bir sos tenceresinde zeytinyağı kızdırılır, salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.
Su ve tuz eklenerek karıştırılır ve ocaktan alınır. Hazırlanan sos mantı üzerinde gezdirilir.
Mantı sosunu çekene kadar kapatılan fırında bekletilir.
Ayrı kapta ise yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuz çırpılır. Yoğurt sos mantı üzerinde gezdirilir.