29.05.2024 - 17:17 | Son Güncellenme:
Ebeveynler çocuklarına masal okuduğu zamanlarda farklı bir görev bilinci ile yaklaşsa da, bağ kurmak için harika bir zamanlama olabilir. Günlük yaşantıdan uzak, sakin ve anlayışlı bir an oluşturulur. Bu durum çocukların ailesiyle ve çevresiyle iletişimini güçlendirecektir.
Çocuklar masallar sayesinde zihinlerinde yeni bir kapı açıldığını fark eder. Okudukları, dinledikleri masallar çocukların hayal gücünü geliştirerek daha yaratıcı bireylere dönüşme potansiyelini artırır. Ebeveynler belirli bir zaman içerisinde çocuklarına masal karakterlerinin gerçek olmadığını aktarmalıdır. Her durumun aşırısına kaçmaktansa, daha dengeli ilerlemek gerekir.
Birçok çocuk yaşı itibariyle hayal ve gerçeği ayırt edemeyebilir. Bu nedenle masal karakterlerinin yaşantıları onları büyüleyecektir. Ancak bu konuda, ebeveynlerin gerçeklik algısından uzaklaşmaması gerekir. Masalların içerisindeki senaryolar genellikle iyilik, doğruluk, dürüstlük temalıdır. Bu nedenle çocuğunuza güzel öğütler ve dersler verebilir.
Masalın içerisinde geçen atasözleri, deyimler, benzetmeler ve farklı kelimeler çocuğunuzun kelime dağarcığına katkı sağlayacaktır. Masal dinlerken bilmediği kelimeleri ona anlatabilirsiniz.
Günümüzde kitap okuma alışkanlığını çocuğunuza kazandırmak bir hayli zorlayıcı olabilir. Dijital ürünlerin kullanımı çocukların kitap okuma aktivitesinin kısıtlanmasına neden oluyor. Ancak masal dinleyerek büyüyen çocuklar, kitaplarda saklı birçok bilginin olduğunu öğrenerek ilerleyebilir.