03.03.2023 - 01:54 | Son Güncellenme:
Balkan kültüründe yaygın olan marteniçkalar, ülkemizde de Balkan göçmenleri sayesinde sıklıkla karşılaşılan bir ritüeldir. dilek tutularak bileklerde taşınan veya çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanan marteniçkalar, satılamıyor. İşte, marteniçka hakkında detaylar...
Balkan ve Trakya yöresinde genellikle karşılaşılan marteniçka ritüeli, 1 Mart ibibariyle ayın sonuna kadar bileklere takılan süslemedir. Bahara dair bir ritüel olarak bilinir.
Kırmızı ve beyaz yün iplerden hazırlanan marteniçka, satın alınamaz ve sadece hedşye edilebilir. Bunu takan kişinin dilekte bnulunması istenir. Ya da baharda çiçek açan ilk ağacın dalına bağlanır. Böylece dilek sahibinin dileğinin gerçekleşeceğine inanılır.
Marteniçkalar hakkında farklı efsaneler bulunuyor. Yaygın olarak Baba Marta hikayesi öne çıkıyor.
Bulgarlar 1 Mart'tan itibaren Baba Marta (Marta Nine) günlerinin başladığına inanır. Baba Marta, günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biridir. Bu takılar, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılırlar. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulur.
İlk marteniçkalar sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırmış ve nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırmış. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı-beyaz sicime altın veya gümüşpara bağlanır, bu da hastalıklardan korunmak için bir simge olarak ifade edilmiş. Martenitsalardaki beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder.