16.06.2024 - 13:53 | Son Güncellenme:
Kurban nasıl kesilir, nelere dikkat edilmelidir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Kurban Bayramı'nın ilk günü başlayan Kurban Kesme işlemi Bayramın 3. günü ikindi namazı vaktine kadar devam eder. Kurban ibadeti dinimizde önemli bir yere sahiptir. Kuran-ı Kerim'de birçok surede Kurban'a ilişkin ayeti kerimeler bulunmaktadır. Bunlardan en fazla bilineni Hac Suresi 37. ayettir. Şu şekilde; Len yenâla(A)llâhe luhûmuhâ velâ dimâuhâ velâkin yenâluhu-ttakvâ minkum(c) keżâlike seḣḣarahâ lekum litukebbirû(A)llâhe ‘alâ mâ hedâkum vebeşşiri-lmuhsinîn. Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvânız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Muhammed!) Güzel davrananları müjdele!
Kurban kesiminde ilk olarak uyulması gereken hayvanın eziyet görmeden, olabilecek en az seviyede acı çekmesini sağlayarak ibadeti gerçekleştirilmesidir. Bu yüzden kurban kesimine giderken hayvan zorlanmadan, eziyet edilmeden götürülmelidir. Kurban kesiminde deve kıbleye karşı sağ tarafa doğru yatırılır ancak onun dışında olan büyük ve küçükbaş hayvanlar kıbleye karşı olmak üzere sol tarafa yatırılır. Ardından hayvanın üç ayağı kesim sırasında zorluk yaşanmaması için sağlamca bağlanır. Kurban kesimini gerçekleştirecek kişi Allahü Ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü Ekber diyerek ardından Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber tekbiri getirerek kesimi gerçekleştirir. Bunun yanı sıra sadece besleme getirip Allahü ekber dese de kesim kabul olur. İslama göre kesimin gerçekleşmesi için kesilen hayvanın nefes ve yemek borusu ile şah damarının ikisinin kesilmiş olmalıdır. Bu işlem doğru yapıldığı takdirde kurbanın sahibi olan kişi iki rekât namaz kılarak duasını eder.
Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
a) Usûlüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, kanın akıp boşalmasını beklemeden hayvanın omuriliğinin hemen kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına ve derisinin yüzülmesi gibi diğer işlemlere başlanmamasına özen gösterilmelidir.
c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
e) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.