KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Kurban eti saklama yöntemleri tahmin edildiğinden çok daha fazla önem taşımaktadır. Et saklama yöntemlerinin doğru bir şekilde yapılması uzun süre muhafaza edilmesi ve sağlıklı olması açısından oldukça önemli olmakla birlikte lezzetli olmasının da ilk adımıdır.
Et kesiminin tamamlanmasının ardından saklama koşullarına özen göstermek gerekiyor. Buzdolabında uzun süre saklamak istenilen etlerin kesimden önce dikkat edilmesi gerek en önemli nokta oluşan bakterileri önlemek. Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor. Etin kesim sonrası bakteri ile enfekte olmasına karşı koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrası hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor.
İnsan sağlığı açısından oldukça önemli olan etin düzgün koşullarda kesilmesi ve saklanması sanıldığından çok daha fazla önem taşımaktadır. Buzdolabının buzluk kısmında saklamak istediğiniz etleri kullanacağınız boyutlarda kesilmesi hem kolaylık sağlayacak hem de etin fazla kalan kısımların bozulmasını önleyecektir. Et buzluktan çıkıp çözdürüldükten sonra asla geri dondurulmamalıdır. Aksi takdirde bakteri üretecek ve bu da insan sağlığını ciddi şekilde bozacaktır. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalı.
Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Buzdolabında saklayacağınız kurban eti;
Buzdolabında birkaç hafta,
-4 derece sıcaklığa sahip bir buzluk içerisinde 4 ila 6 ay
-18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.
Eti kullanmak istediğinizde ise donmuş buzları nasıl çözdürdüğünüzde önemli bir nokta. Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanması gereklidir.
Kurban etleri nasıl kullanılmak isteniyorsa derin dondurucuda öyle saklanmalı. Kıyma, kuşbaşı veya bonfile olarak poşetlere konulmalı. Buzdolabı poşeti kullanılacaksa, hava almadığından emin olun. Gerekli görülürse iki adet poşet kullanın. Hava almamasını garantilemek için kilitli poşetler daha iyi bir seçim olabilir. Poşet tamamen doldurulursa, etin her tarafı eşit donmaz. Dolayısıyla poşetler orta boyutlarda doldurulmalı, ağız kısmında boşluk bırakılmalıdır. Bu şekilde buzlukta 1 yıl kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.