KONYA İL AFET RİSK RAPORU
İlimiz jeolojik durumu ve iklim özellikleri nedeniyle meteorolojik ve iklimsel afetler, taşkın, sel, kaya düşmesi, heyelan, obruk, yangın, endüstriyel kazalar ve deprem (Akşehir fay zonu) afetler ve acil durumlar yönüyle afet riski yüksek bölgeler bulunmaktadır.
İlimiz bölgesi doğu-batı, kuzeybatı-güneydoğu ve kuzey-güney gidişli yükseltiler ile bu yükseltiler arasındaki havzalardan oluşmuş bir morfolojiye sahiptir. Bölgenin morfolojisi egemen olarak Türkiye'nin Neo-tektonik dönemine ilişkin olaylar ile şekillenmiştir. Yükseltilerde Kambriyen-Eosen yaşlı temel kayaçları, havzalarda ise Miyosen-Kuvaterner yaşlı kayaçlar
yüzleşmesi, İlimiz büyük bir bölümü deprem riskli açısından yer ivmesi açısından 0.1 (g) tehlikesiz zon içinde yer almasına rağmen (Türkiye Deprem Haritasi-2018), yörede aktif veya potansiyel olarak aktif faylar bulunmaktadır.
Bu faylardan Akşehir fay zonu ile Tuzgölü fay zonu en önemli faylarıdır. Bölgede söz konusu fayların dışında Beyşehir, Ilgın, Eldeş, İnsuyu, Sultanhanı, Altınekin, Akçasar ve Güvenç fayı vb. gibi önemli uzunluklarda diğer faylar da bulunmaktadır. İlimiz havzası ise batıda İlimiz fay zonu; kuzeyde Karaömerler fayı; doğuda ise Divanlar fay ve Göçü fayı ile sınırlanmış bir çöküntü havzasıdır. İlimiz havzasını sınırlayan faylar egemen olarak verev atım bileşenli normal faylardır. Arazi gözlemleri ve havza içindeki sismik etkinlik İlimiz havzasını sınırlayan kenar faylarının aktif olduğunu belgelendirmemektedir.
Kaydedilen en büyük deprem ise, 1921 yılında Altınekin ilçesinin 10 km batısında oluşan ve 5.7 büyüklüğündeki depremdir.
KONYA İL AFET RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ