02.08.2023 - 18:52 | Son Güncellenme:
Konya diri fay hattı sorgulaması yapılıyor. AFAD ve Konya Valiliği tarafından yapılan il afet risk azaltma planı hazırlandı. Bu plana göre Konya'da çeşitli fay hatları bulunuyor. Bölgede aktif ve önemli uzunlukta fay hattı olduğu belirtiliyor. İşte, Konya fay hattı haritası...
Fay hatlarını sayacak olursak Bölgesel ölçekli olarak Akşehir, Tuzgölü veEcemiş Fay zonları, Ova havza sınırlarını kapsayan Konya Fay Zonu, Karaaömerler Fayı,Divanlar-Altınekin Fayları, Göçü Fayı, Cihanbeyli, Ilgın, Altınekin vb. Gibi fay zonlarıbulunmaktadır.
AFAD ve Konya Valiliği tarafından hazırlanan afet planında şu ifadeler yer alıyor:
Deprem riski açısından ilimizin % 16’sı çok tehlikeli, % 17’si tehlikeli ve % 67’si tehlikesiz zoniçinde yer alır. Akşehir, Doğanhisar, Ilgın ve Tuzlukçu, Hüyük ve Yunak ilçeleri çok tehlikelideprem bölgesinde yer alırken, Konya il merkezi tehlikesiz deprem bölgesi sınırları içindebulunmaktadır. (Özmen ve diğ., 1997). Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre, Konya bölgesinde(37°30’-39°00’ enlem ve 31°30’-33°00’ boylamları arasında), bölgedeki fayların hareketlerinebağlı olarak büyüklükleri 0.0-5.7 arasında değişen 150 adet deprem oluşmuştur.
Bu depremlerden 5 tanesi 5-6, 32 tanesi ise 4-5 büyüklüğüne sahip depremlerdir. Yöredekidepremlerin odak derinlikleri 1-107 km arasında değişse de büyük bir çoğunluğunun odakderinliği 1-50 km arsında değişen sığ odaklı depremlerdir.Bölgede 1900-1946 yılları arasında büyüklüğü 4.9-5.7 arasında değişen 5 deprem oluşmuşken,1946-1999 yılları arasında bu büyüklüğe erişen herhangi bir deprem kaydedilmemiştir. Ayrıntılıkayıtların bulunduğu 1970-2000 tarihleri arasında 118 deprem oluşmuştur. En fazla deprem 14adet ile 1978 yılında oluşmuştur.
Bu yıllar arasındaki verilere göre Konya bölgesinde, en az biri 4-5 büyüklüğünde olmak üzereyılda toplam 5 adet deprem oluşmaktadır.
Konya bölgesinde aktif veya potansiyel olarak önemli uzunluklarda faylar bulunmakta olup bufaylar çevre il ve ilçeler için potansiyel açıdan tehdit oluşturmakta ancak, bilinen tarihsel dönemiçinde bu faylara bağlı olarak gelişmiş yıkıcı depremler hemen hemen bilinmemektedir. Ayrıca,sismik açıdan kayıtların tutulduğu dönemlerde de, özellikle Konya il merkezi ve çevresindebeklenenden daha az etkinlik bulunmaktadır.
Konya il merkezinin bulunduğu kesimde de tarihsel dönem içinde yıkıcı bir depremkaydedilmemiştir. Ancak yörenin tektonik özellikleri, şehrin bundan sonraki yapılanmasında,oluşma ihtimali az da olsa 6-6.5 büyüklüğündeki bir depremin göz önünde bulundurulmasınıngerekliliğini ortaya koymaktadır.