15.03.2023 - 15:33 | Son Güncellenme:
İl sınırları içerisinden tanımlanmış aktif fay geçmemektedir. Ancak il sınırlarının güneyi Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Marmara Denizi’nden geçen kuzey kolunun etkisi altındadır. Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ); Doğuda Karlıova’dan başlayan ve batıda Saros Körfezi’ne kadar uzanan çok belirgin, sismik olarak “aktif” ve önemli bir tektonik yapıdır. Yaklaşık 1200km. uzunluğunda ve 100 m.-10 km. arasında değişen bir genişliğe sahip bu kuşak (zon) boyunca doğu-batı yönlü Karadeniz Levhası ile Anadolu Levhası arasındaki hareketi karşılayan sağ yönlü doğrultu atımlı bir faydır. Belirgin atımlı, ötelenmiş, set gölleri ve deforme olmuş morfolojikyapılar ile sağ yönlü doğrultu atımlı diri fay dır. KAF transform fay özelliğinde ve sağ yönlü doğrultu atımlı fay olma özelliğini Üst Pliyosen’de kazanmıştır. Toplam atımı 20- 25 km’dir.
Bu fay çoğu yerlerde bir fay zonu şeklinde ve bağımsız şekilde hareket eden çok sayıda faylar içermektedir.MTA tarafından 2011 yılında hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasında da görüleceği gibi il sınırları dışındaki güneyden geçen Kuzey Anadolu Fay Zonu, kuzey-kuzeybatıda Bulgaristan’dan geçen aktif faylar bölgedeki önemli tektonik yapılardır. Genelde ana yapıların doğrultuları KD-GB gidişlidir.
Kırklareli ili ve ilçeleri 1996 yılında T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında III.- IV. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” tanımı ile 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri (PGA) gösterilmiştir. Türkiye Deprem Tehlike Haritasında Kırklareli ili PGA 475(yıl) maksimum ivme değeri 0.2-0.3g arasında değişmektedir. Bu ise bölgenin deprem tehlikesinin nispeten yüksek olmadığını göstermektedir.