07.03.2023 - 16:32 | Son Güncellenme:
Kayseri depreme dayanıklı mı? Kayseri’de yaşayan vatandaşlar kayseri diri fay haritasını ve riskli ilçeleri merak ediyor. AFAD İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) ile ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için başlatılan çalışmadır.
Kayseri, İç Anadolu’nun güney bölümü ile Toros Dağları'nın birbirine yaklaştığı Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. 37 derece 45 dakika ile 38 derece 18 dakika kuzey enlemleri ve 34 derece 56 dakika ile 36 derece 58 dakika doğu boylamları arasında bulunmaktadır. Doğu ve kuzeydoğusu Sivas, kuzeyi Yozgat, batısı Nevşehir, güneybatısı Niğde, güneyi ise Adana ve Kahramanmaraş illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 17.109 km²’dir. 2020 yılı itibarı ile 1.421.455 nüfusa sahiptir.
Kayseri İlinin ve İlçelerinin Depremselliği Orta Ölçeğin altında, münferit veya az sayıda can kaybına neden olabilecek lokal depremler niteliğinde değerlendirilmektedir. Bununla birlikte bilim adamlarınca İlimizde 6 şiddetinde (orta şiddetli) lokal can ve mal kaybına neden olabilecek depremler beklenebileceği ifade edilmektedir.
Kayseri il merkezi ve ilçelerini etkileyebilecek toplam 24 adet fay ve 16 adet fay segmenti bulunmaktadır. Tamamı birlikte değerlendirildiğinde 40 adet tekil aktif yapı bulunmaktadır.
Kayseri ve civarı tektonik açıdan oldukça önemli bir bölgedir. Kayseri özellikle Ecemiş fay zonu (Ecemiş Koridoru) gibi Türkiye jeolojisi açısından oldukça önemli olan bir kuşak üzerinde yer alır. Birçoğu diri olan bu faylar bölgenin depremselliği açısından oldukça önemlidir.
AFAD KAYSERİ İRAP DEPREM RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ
Güneyden, Mersin yönünden kuzeye doğru uzanan sol yönlü doğrultu atımlı bu fay zonu, Yahyalı civarında çatallaşarak birkaç kola ayrılır. Bunlardan bir kol Yeşilhisar, İncesu, Erkilet yönünde, Sultansazlığı Havzası’nın batı kenarını sınırlayacak şekilde uzanırken, diğer bir kol Sultansazlığının ortasından, Erciyesdağı’nın zirvesinden geçerek Kayseri’ye doğru devam eder.
Diğer bir kol ise Yahyalı-Develi arasında Sultansazlığı Havzası’nın doğu kenarını oluşturur şekilde, Yahyalı-Develi-Tekiryayla-Talas-Bünyan istikametinde uzanmaktadır. Ayrıca Kızılırmak vadisi ve Karasu’nun aktığı Boğazda önemli diri fay hatlarını oluşturmaktadır. Kayseri yönünden gelen Karasu çayının Boğazköprü civarında doksan derece kırılarak Kızılırmak yönüne akması Boğazdaki bu fayın varlığına işaret etmektedir. Gesi, Talas ve Erkilet civarında ise bu doğrultu atımlı fayların yer yer normal atımlı bileşenlerine de rastlanılmaktadır.
Kayseri il merkezi ve ilçelerini etkileyebilecek toplam 24 adet fay ve 16 adet fay segmenti bulunmaktadır. Tamamı birlikte değerlendirildiğinde 40 adet tekil aktif yapı bulunmaktadır. Kayseri ili, “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası”na göre 3. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır.