18.03.2024 - 09:03 | Son Güncellenme:
Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 yılı için Ramazan İmsakiyesi verilerini Kars ili içinde yayınladı. Kars İmsakiyesi sayesinde ilk sahur vakti ve oruç saati ne zaman rahatlıkla oruç tutan kişilerce öğrenilebilecek. İşte kars iftar vakti ve sahur vakti bilgileri
href="https://www.milliyet.com.tr/ramazan/imsakiye/kars-iftar-vakti/" target="_blank" rel="link noopener noreferrer">KARS 2024 RAMAZAN İMSAKİYESİ İFTAR VE İMSAK VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZDiyanet İşleri dini günler takvimine göre Kadir Gecesi 5 Nisan 2024 Cuma günü idrak edilecek.
Kars ilinin bazı ilçelerinde iftar saatleri ve sahur vakitleri farklılık göstermektedir. Bulunduğunuz ilçenin namaz vakitlerini görmek için "Kars İmsakiye 2024" linkine tıkladıktan sonra ilçe seçimi yapabilir ve Diyanet tarafından sağlanan vakit bilgileri ile 1 Aylık Kars Ramazan İmsakiyesi detaylarını görebilirsiniz.
Kars İlçeleri: Sarıkamış, Selim, Kağızman, Digor, Arpaçay, Akyaka, Susuz
Diğer iller için sahur vaktinin ne zaman bittiğini, bugün iftar ezanı saatine ne kadar kaldığını ve teravih namazının saat kaçta kılınacağını öğrenmek isterseniz, "2024 İmsakiye" sayfasına gidebilirsiniz. Aynı ramazan takvimi sayfasından geri sayım sayacı eşliğinde birçok Kars ilçesi için de oruç ne zaman açılacak, şu an iftara kaç dakika kaldı, gece sahura kaçta kalkılır, sahur ne zaman bitecek ve sabah ezanı kaçta okunuyor gibi sorularının yanıtlarını bulabileceğiniz gibi; Sabah, güneş, öğle, akşam, ikindi ve yatsı namazı vakitlerini de görebilirsiniz.
Ramazan ayının son günü 9 Nisan 2024 Salı günü tutulacak oruç ile bitecek.
Kars İmsak Vakti: 04.02
Kars İftar Vakti: 18.47
Kars Teravih Namazı Saati: 20.10
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Ramazan Bayramı 1. Gün 10.04.2024 | Çarşamba
Ramazan Bayramı 2. Gün 11.04.2024 | Perşembe
Ramazan Bayramı 3. Gün 12.04.2024 | Cuma
İslâm’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, 2/87).
İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26 [494-495]; Tirmizî, Salât, 182 [407]).
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85). Bu oruçlar için “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.
Şâfiî mezhebine göre ise nâfile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).