06.05.2021 - 11:05 | Son Güncellenme:
Selen Serdaroğlu
Yeryüzünde kıymetli mekanlar olduğu gibi kıymetli zamanlar da vardır. Kıymetli mekanlar dediğimizde Kâbe'nin bulunduğu mekan, Medine'deki bir ravzanın bulunduğu mekan veya bir Kudüs Mescit-i Aksa'nın bulunduğu mekan bizim için nasıl kıymetliyse, günler içinde de cuma günü, aylar içinde Ramazan ayı, geceler içinde ise Kadir gecesi makbul ve kıymetli bir gece olarak takdir edilir.Kur-an'ı Kerim'de Kadir gecesi ile ilgili Kadir suresi vardır. Kadir Suresi Kuran-ı Kerim'de yer alan 97. suredir. O gecenin kıymeti Kadir suresinde şu şekilde ifade edilir: Leyletul kadri hayrun min elfi şehr. Kadir Gecesi bin aydan daha kıymelidir fazilet bakımından. (Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.)Bin ay ortalama bir insan ömrüne, 83 yıllık bir zaman dilimine takabül eder. Dolayısıyla o geceyi değerlendiren, o gecenin faziletine inanarak geceyi ibadetlerle geçirmeye çalışan bir kişiye Allah da bir ömürlük sevap ikramında bulunur ki 83 yıl da iyi bir ömürdür.
Kadir Gecesi'ni bu kadar kıymetli hale getiren şey nedir diye soracak olursanız, bu da Kadir suresinde şu şekilde ifade edilir: İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr. Bu, şu anlama gelir: Biz Kur-an'ı Kerim'i, Allah'ın son mesajını bu mübarek gecede indirdik. (Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik)Yüce rabbimiz, kainatın kurulduğu, insanlığın ilk gününden itibaren yeryüzüne peygamberler göndermiş, o peygamberler aracılığı ile kitaplar indirmiştir. O kitapların en sonuncusu ve kıyamete kadar da geçerliliğini koruyacak olan Kur-an'ı Kerim, Kadir Gecesi'nde indirilmiştir. Bundan dolayı Kadir Gecesi'nin kıymeti büyüktür. Bununla alakalı yine Kur-an'ı Kerim'deki diğer ayette şöyle der: "Şayet biz bu Kur-an'ı insanlığa, beşeriyete değil de, yüce dağlara, tepelere indirmiş olsaydık, o dağlar Kur-an'ın sorumluluğundan korkarak paramparça olduğunu görürdünüz."Bu demektir ki, bize o gecede sorumluluğu olan, mükellefiyetleri ihtiva eden bir kitap gönderilmiş ve biz o kitaptan dolayı bir sorumluluk, mükellefiyet altına girmişiz. İşte o gece Kur-an'ın indiği, muhteşem gecedir; o geceyi ibadetle, amelle değerlendirebilenlere ne mutlu...
Kadir Gecesi'nde o geceyi tövbe ederek, kendimize yeni bir sayfa açarak değerlendirebiliriz. Kaza namazı borcu olanlar kaza namazı kılabilir. O gece inip de o geceyi değerli hale getiren kitabı, Kur-an'ı Kerim'i okuyabiliriz. O gece inen kitabı biz de gönüllerimize, yuvalarımıza indirebilirsek, aynı Kadir Gecesi'nin kadrinin yücelmesi gibi, bizim de özellikle Allah katındaki kadrimizin, kıymetimizin de yüceleceğine dair çok büyük işaretler bulunmaktadır. Kadir Gecesi'nin gecesi gibi gündüzü de kıymeylidir. Özellikle Ramazan ayı boyunca hiç oruç tutamamış, tutma fırsatı bulamamış insanlar, en azından Kadir Gecesi'nin gündüzünde oruç tutabilirler. Bu da Kadir Gecesi'ne değer verdiğimizi gösterir. Aynı zamanda böylece oruç ibadeti ile tanışma fırsatı da bulabiliriz. Daha önce hiç oruç tutmadıysanız, nadir tutabildiyseniz veya bu ay içinde oruç hiç tutamadıysanız Kadir Gecesi'nin gündüzünü mutlaka oruç ile geçirmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu güzel sohbet için Pendik İlçe Müftüsü Musa Bilgiç'e teşekkürlerimizi sunarız.
Kadir suresinin tamamı: -Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.Kadir suresinin meali:- Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen? Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
Kadir Gecesi, Ramazan ayının 26. günü idrak ediliyor. Diyanet İşleri dini günler takvimine göre 2021 Kadir Gecesi 8 Mayıs Cumartesi gününe denk geliyor.