Taze hurma genellikle parlak ve canlı renkte olur. Türüne göre kahverengi, kırmızı veya sarı tonlarında olabilir. Ancak, rengi solmuş, matlaşmış ve üzerinde lekeler oluşmuşsa hurmanın bayatlama sürecine girdiğini gösterir. Siyahlaşmış ya da aşırı koyulaşmış hurmalardan kaçınmak gerekir.
Taze hurma, hafif yumuşak ancak diri bir yapıya sahiptir. Parmağınızla hafifçe bastırdığınızda çok fazla eziliyorsa ya da aşırı sertse bayat olma ihtimali yüksektir. Ayrıca, yüzeyinde yapışkanlık hissediliyorsa bu da hurmanın bozulmaya başladığını gösterebilir.
Hurma genellikle hafif karamelimsi bir kokuya sahiptir. Ancak, ekşi ya da fermante olmuş gibi bir koku alıyorsanız, bu hurmanın bozulduğunun işareti olabilir. Doğal olmayan kokular, hurmanın tüketilmemesi gerektiğini gösterir.
Hurmalarda çatlaklar, kuruma belirtilerinden biridir. Küçük çatlaklar normal olsa da, büyük ve derin çatlaklar hurmanın nem kaybettiğini ve tazeliğini yitirdiğini gösterebilir. Ayrıca, fazla buruşmuş hurmalar da uzun süredir beklediğini işaret eder.
Taze hurmaları uzun süre muhafaza etmek için serin ve kuru bir ortamda saklamak gerekir. Buzdolabında hava almayan bir kapta saklamak hurmaların tazeliğini korumasına yardımcı olur. Açıkta bırakıldığında hızla kuruyarak bayatlayabilir.