07.02.2023 - 14:18 | Son Güncellenme:
Hipotermi, soğuk havaya maruz kalınması sonucunda ortaya çıkan durumlar arasında bulunuyor. Hipotermi, vücut sının düşmesi halinde meydana geliyor. Soğuk havaların gelmesiyle beraber hipotermi anında yapılacaklar merak ediliyor. Peki hipotermi nedir ve belirtileri neler?
Hipotermi, vücut sıcaklığının 35 °C'den aşağı düşmesine denir. Genellikle yağmur, rüzgâr, kar veya soğuk suya maruz kalma gibi faktörler tarafından tetiklenir.Belirtiler sıcaklığa bağlıdır. Hafif hipotermiyada şiddetli titreme görülürken sıcaklığın daha fazla düşmesi ile orta derecede hipotermiyada titreme durur ve zihinsel karışıklık artar. Şiddetli hipotermiya başlangıcında paradoksal soyunma yaşanabilir, hipotermik kişi bilincini kaybeder ve kalp durması riski artar.
Hafif hipotermi vakalarının tedavisi ve kontrol edilmesi sıcak içecekler, sıcak kıyafetler ve fiziksel aktivite yoluyla yapılabilir. Orta derecede hipotermiye sahip olanlarda ise genellikle sıcak battaniyeler ve ısıtılmış intravenöz sıvılar kullanılması tavsiye edilir. Orta veya ağır hipotermiye sahip bireylerin yavaşça hareket ettirilmesi gerekmektedir. Ağır hipotermi vakalarında, ekstrakorporeal membran oksijenasyonu ve kardiyopulmoner bypass kullanılmalıdır. Kişinin nabzı olmadığı durumlarda ise kalp masajı yukarıdaki yöntemlerin yanında endikedir. Yeniden ısıtma süreci, genellikle kişinin vücut sıcaklığı 35 °C (95 °F)'nin üstüne çıkana kadar devam ettirilir. Eğer kişinin vücut sıcaklığında düzelme olmazsa veya kanındaki potasyum seviyesi herhangi bir zamanda 12 mmol/litreden fazlaysa kalp masajı kesilebilir.