18.10.2023 - 17:15 | Son Güncellenme:
Hawawshi tarifi ve malzemelerine ilişkin bilgiler MasterChef takipçileri tarafından sorgulanıyor. 18 Ekim 2023 tarihinde ekrana gelecek olan MasterChef'te bu akşam Mısır mutfağına ait yemekler yapılacak. Bunlardan biri de Hawawshi olacak. Peki Hawawshi nedir, nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir?
Hawawshı bazen Hawwaoshi olarak da yazılır, Mısır'a ait yöresel bir yemektir.
Kıyma ile doldurulmuş ve soğan, biber, maydanoz ve bazen de acı biber ile baharatlandırılmış bir pidedir. Hawawshi'nin başlıca çeşitleri "baladi" (standart) ve İskenderiye'dir. Mısır'ın büyük bir bölümünde, düz Mısır ekmeğinin et karışımıyla doldurulması ve ardından fırında pişirilmesiyle yapılır.
İskenderiye'de (Mısır'da) malzemeler iki dairesel hamur katmanı arasına yerleştirilir ve ardından fırında pişirilir. Mısır hawawshi de genellikle farklı baharat ve çeşnilere sahiptir.
Hawawshi, bazı değişikliklerle Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki diğer ülkelere de yayılmıştır. Bu ülkelerde sac ekmeği kullanılarak yapılır ve dolgusunda acı biber bulunur. Cezayir'de "muhacib" olarak bilinir ve çorba veya yoğurtlu salata ile yenir
HAWAWSHI TARİHÇESİ
Hawawshi 1971 yılında Ahmed al-Hawawsh adında Mısırlı bir kasap tarafından icat edilmiştir.
500 gram kıyma
2 adet soğan, ince doğranmış
2 adet yeşil biber, ince doğranmış
4 diş sarımsak, ezilmiş
1/4 su bardağı taze doğranmış maydanoz
1 yemek kaşığı toz kimyon
1 yemek kaşığı toz köri
1 yemek kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
Tuz ve karabiber
4 adet lavaş ekmeği
HAWAWSHI NASIL YAPILIR?
Bir karıştırma kabında kıymayı, doğranmış soğanları, yeşil biberleri, ezilmiş sarımsakları ve taze doğranmış maydanozu iyice karıştırın.
Karışıma toz kimyon, toz köri, pul biber (varsa), tuz ve karabiber ekleyin. Tüm baharatları ve tuz-karabiberi kıyma karışımına iyice yedirin.
Lavaş ekmeğini düz bir yüzeye yayın ve kıymalı harçtan eşit miktarda ekmeğin ortasına yayın.
Lavaş ekmeğinin kenarlarını kıyma harcının üzerine katlayarak kapatın ve sıkıca sarın. Bu şekilde diğer hawawshi’leri de hazırlayın.
Bir ızgara tavasını veya tavayı orta ateşte ısıtın. Hazırladığınız hawawshi’leri ızgara tavaya veya tavaya yerleştirin ve her iki tarafını da altın rengi olana kadar pişirin. Yaklaşık 5-6 dakika her iki tarafını da çevirerek pişirin.