HAVUÇ HELVASI TARİFİ
Havuçları iyice yıkayın, kabuklarını soyun ve rendeleyin. Derin tabanlı ağır bir tavada tereyağını eritip rendelenmiş havuçları ekleyin.
Havuçları kısık ateşte, yumuşayana ve pişene kadar sık sık karıştırarak, yaklaşık 10-15 dakika tüm nem kuruyana kadar soteleyin.
Bu sırada Orta-yüksek ateşte sütü sık sık karıştırın ve kaynamaya bırakın. Süt kaynamaya başlayınca, ateşi orta seviyeye düşürün ve sütün en az yarı yarıya veya yarıdan biraz fazlasına düşene kadar kaynamasını ve azalmasını sağlayın.
Çok sık karıştırmayı unutmayın, aksi takdirde süt tencerenin dibine yapışabilir ve yanabilir. Bu arada 1 yemek kaşığı tereyağında kajuları ve fıstıkları rengi dönene kadar kavurun ve kenara alın.
Bu sırada yaklaşık 30-35 dakika kaynayan süte rendelenmiş havuçları ekleyin ve karıştırın. Helvayı orta ateşte sık sık karıştırmaya devam edin ve tüm süt helva tarafından emilene kadar pişirin. Ardından şekeri ilave edin.
Şeker sıvısı tamamen emilene kadar sürekli karıştırarak helvayı pişirmeye devam edin, bu yaklaşık 15 dakika sürebilir. Bunlar bittikten sonra kakule tozunu ve 2 yemek kaşığı tereyağını (isterseniz daha fazla) ekleyip 3-4 dakika daha kavurun.