07.12.2024 - 17:12 | Son Güncellenme:
Kış aylarında Karadeniz'de en çok tüketilen balıklar arasında elbette Hamsi geliyor. Hamsi ile yapılan yemekler arasında en dikkat çekeni ise Hamsili Pilav olarak öne çıkıyor. Hamsili Pilav tarifi ve malzemelerine ilişkin bilgiler vatandaşlar tarafından zaman zaman araştırma konusu oluyor. Bu akşam MasterChef yarışmasında yapılacak olan Hamsili Pilav'ın tarifi ve malzemeleri yemek tutkunları tarafından araştırılacak. Peki Hamsili Pilav nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir?
HAMSİLİ PİLAV MALZEMELERİ
1,5 kg hamsi
1 tatlı kaşığı tuz
Pilavı İçin;
1,5 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
2 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
2,5 su bardağı su
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kuş üzümü
Yarım bağ dereotu
Hamsileri ayıklayıp kılçıklarını çıkartın. Yıkayıp süzülmesini sağlayın. Ardından pilavı için zeytinyağını tencereye alıp soğanları kavurun. Ardından pirinci ilave edin. Geri kalan malzemelerin hepsini ekleyip karıştırın. Suyunu da ilave ederek kısık ateşte pişirin. Dereotunu da ince ince kıyarak pilava ekleyip karıştırın. Demlenmeye bırakın.
Hamsili pilavı yapacağınız tencere ya da güveci yağlayın. Hamsilerin derili kısımları altta kalacak şekilde tabanına dizin. Tabanı hamsiyle kaplanan tencerinin içerisine pilavı koyduktan sonra pilavın üzerini de hamsiyle kapatın. Ardından üzerine yağ sürüp biraz tuz ekleyebilirsiniz.
180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar kızarana kadar pişirin.