04.09.2024 - 17:44 | Son Güncellenme:
Çocuk yetiştirmek ebeveynler için büyük sorumluluklar anlamına gelir. Bu süreçte sorumlulukların iyi bir şekilde yerine getirilmesi çocukların gelecek yaşam şartları için büyük önem taşır. Ortak ebeveynlik ise eşit şekilde paylaşılan ebeveynlik rollerini içerir.
Ortak ebeveynlik modelinde ebeveynlerin birlikte olmaya devam etmesi gibi bir kriter bulunmuyor. Yani boşanmış ailelerdeki ebeveynler, aynı evi paylaşmayan ebeveynlerin çocuk yetiştirme yöntemini de kapsıyor. Ebeveynler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesiyle birlikte çeşitli çatışmalar çözüme kavuşuyor. Bu durum elbette ki en çok çocukların refahı için önemli.
Çocuk yetiştirmek anne ve babalar için büyük sorumluluklardan biridir. Uzmanlar ortak ebeveynliği çatışma, koalisyon ve etkileşim olmak üzere üç gruba ayırıyor. Ortak ebeveynliği sağlıklı bir biçimde devam ettirebilmek için saygılı iş birliği, çatışma yönetimi ve esneklik şart.
Uzmanlar, ebeveynlerden birinin, diğer ebeveynin otoritesini ve kararlarını sürekli zayıflatıcı etkileşimlerle ifade etmesinin çocuklar üzerinde büyük etki bıraktığından söz etti. Birbiriyle çatışan ebeveynleri gözlemleyen çocuk, belirsizlik ve güvensizlik hisleriyle boğuşmaya başlar.
Ortak ebeveynliğin etkili devam ettirilmesi çocuklar için akademik başarı, sosyal beceri ve mental sağlık açısından fayda sağlar. Uzmanlara göre ebeveynler uyumlu bir şekilde çalıştığı sürece çocuklar da hayat şartlarına karşı hazırlıklı olabiliyor.
Ancak ortak ebeveynlik sürecinin içerisinde belirli zorluklar olabilir. Etkili iletişim veya saygılı davranışlar her zaman rutininde ilerlemez. Çatışmaların yapıcı bir şekilde çözülmesi, çocukların refahı için en kritik adımlardan biri. Bu noktada ebeveynler destekleyici bir ortam oluşturarak çocuklarını düşünerek hareket etmelidir.