06.12.2023 - 07:13 | Son Güncellenme:
Güney Marmara fay hattı nereden geçiyor? Hangi iller risk alltında? Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, olası İstanbul depremiyle ilgili 4 bölgeye dikkat çekmişti. Prof Dr. Şener Üşümezsoy da Marmara'da meydana gelen deprem sonrası Güney Marmara fay hattı ile ilgili ayrıntıları bir kez daha açıkladı. İşte Marmara depremi ve olası etkileri.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Mudanya’daki depremin önümüzdeki günlerde de konuşulacağını belirterek, “Güney Marmara kıyısında olan fay hattı Marmara’daki ciddiye alınması gereken fayların başında geliyor. Bu depremin devamı gelebilir. Yalova Çınarcık'tan Esenköy'e gelen fay hattı önümüzdeki günlerde kendisini sürekli oluşan depremlerle hatırlatacaktır. Bursa’da deprem riski bulunuyor. Kuzey ve Güney Marmara, Göller bölgesi, Uludağ çevresi stresi boşalmış ve kırılmış faylar bulunuyor. Marmara’da ayrıca risk taşıyan Kumburgaz fayını da unutmamak gerekiyor. Büyükçekmece ile Yeşilköy arasındaki fay ölü bir faydır. Marmara'da risk taşıyan kırılmamış fay Kumburgaz fayıdır. Kumburgaz fayında 6.5’lik bir deprem olabilir” ifadelerini kullandı.
Uludağ’ın doğusundaki İnegöl ve Orhaneli faylarında deprem riski bulunduğunu söyleyen Üşümezsoy, “Güney Marmara’da Gemlik Körfezi ve kırılan fayın devamı olarak Esenköy - Bozburun fayının Mudanya yönünde birleştiği bölgede görülüyor. Uludağ fayı 1855’te batı ve doğudaki depremde kırılmıştı. Uludağ’ın doğusunda İnegöl ve Orhaneli fay hatlarında risk var. Marmara’da en önemli risk, Güney Marmara’da 1999 depreminin devamı Esenköy ve Gemlik Körfezi'nin birleştiği Güney Marmara'da bulunuyor.
Güney Marmara’da 35- 40 kilometrelik fay sistemi risk taşıyor. Bursa’da Uludağ fayının kırılmasıyla birlikte 1855’te doğu ve batı da 2 deprem gerçekleşmişti. Güney Marmara’da Esenköy-Bozburun fayı ve Gemlik Mudanya fayı ayrı ayrı kırılırsa 7’nin altında, birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem riski taşır. Uludağ’ın İnegöl'e doğru giden kesimindeki fayda risk var. Ayrıca Uludağ’ın güney batısında Orhaneli fayında stres birikti, bu bölgeler de risk taşıyor. İnegöl’deki risk Uludağ’ın doğusunda yer alıyor. Uludağ’ın batısındaki fay hattı ise bu depreminin devamını oluşturan bir fay hattıdır. Önümüzdeki günlerde Güney Marmara’da daha büyük depremleri konuşuyor olabiliriz.
Birinci; Doğu Anadolu fay hattı, Elazığ, Maraş'tan Hatay'a. Türkiye her zaman domino taşı gibi. Kuzey Anadolu fay hattı da böyle. Doğu Anadolu fay hattı da aynı. O zaman bu Hatay'da sonra Suriye tarafında. Öbürü, Kıbrıs tarafına gidiyor, deniz tarafı içinde.
Denizin içinde deprem oluyorsa tsunami oluyor. Küçük depremler oluyorsa 1 metre, büyük depremler oluyorsa 3 metre diye söyleyebilirim. Deprem bittikten sonra biraz yukarıya gideceksiniz.
İkinci olarak; Elazığ'dan önce Bingöl. Muş, Bitlis, Va'a kadar.
Üçüncü; İzmir... Muğla'dan sonra İzmir'de deprem oldu. O depremi İzmir'in kendi fay hattı değil. Ege Denizi'ndeki adanın depremi. İzmir kendi fay hattını kırmadığı için gelebilir diye söylüyorum. Marmara'dan önce de gelebilir. Ama 7'den fazla beklemiyorum 6.5 gibi söylüyorum.
Dördüncü bölge olarak; Marmara... Kuzey Anadolu fay hattı İzmit'ten sonra kuzey ve güney kolu var. Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912'de bu Çanakkale'de kırıldı, boşluk var.
Kabaca söylüyorsak 8 tane ayrı ayrı fay hattı var. Silivri tarafı daha tehlikeli olabilir. Burada 6.8 olabilir. Bir kaç tane de 7 olabilir. Çok az ihtimal ama tamamen bir kerede kırıyorsa, bu en kötü senaryo, Erzincan depremi gibi 7.9 bir deprem olabilir. Bunun için hazır olmak lazım.