31.08.2022 - 16:11 | Son Güncellenme:
EYT konusunda araştırmalar sürüyor. Prim günü dolmasına rağmen yaş şartı nedeniyle emekli olamayanlar için kullanılan EYT tabiri uzun bir süredir meclisin gündeminde konuya dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulunurken Hazine ve Maliye Bakanı'da EYT ile ilgili konuşmasında ifadelere yer verdi. Peki EYT'de son durum nedir, Bakan'ın konuşmasındaki masada olan tek formül nedir?
Bakan Bilgin, "Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor bu doğru değil. Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var" dedi. Bakan Bilgin ayrıca "Daha çalışmamız sürüyor, birçok aşamadan geçecek" ifadelerini kullandı. Bakan Bilgin belli bir yaş sınırı mı olacak sorusuna ise "bakalım" yanıtını verdi.
Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin kulislerde konuşulan formülü anlattı. Şahin konuşmasında şu ifadeleri kullandı:"Milyonlarca insanın beklediği EYT’de artık sona doğru yaklaşılıyor. Son Kabine sonrasında Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in açıklaması dikkat çekti. Bunlardan birincisi EYT ile ilgili. Masada tek formül olduğunu söyledi Bakan Bilgin.TEK FORMÜL HANGİSİ?
Kulislerde konuşulan şu; erkeklerde 9 bin gün, kadınlarda 7 bin 200 gün yani 25 yıl ve 20 yılı tamamlayanlar 8 Eylül 1999 öncesi işe girmişse emekli edilecekler.Bu kapsamda Türkiye’de 1 milyon kişinin olduğu belirtiliyor ve her yıl 450 bin kişi emekli oluyor. 2023 yılında düzenlemenin hayata geçmesiyle beraber o yıl Türkiye'de 1.5 milyon kişi emekli olacak.Kuvvetle muhtemelen Bakanın masada olduğunu belirttiği formül buymuş gibi görülüyor. Tabi başka formüller de gündeme gelebilir. Çalışmaya son şekli verildikten sonra Cumhurbaşkanlığı onayına sunulacak ve oradan çıkacak nihai metin TBMM gündemine getirilecek.
EYT'nin ne zaman yasalaşacağı konusunda henüz kesin bir bilgi olmamakla birlikte yıl sonuna kadar EYT'de çalışmaların sona ereceği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulması bekleniyor. 2023 yılı başında EYT'nin çözülmesi ve sonuçlandırılması bekleniyor.