01.02.2023 - 00:47 | Son Güncellenme:
Emeklilikte Yaşa Takılanlar için hazırlanan EYT düzenlemesi, Meclis'e sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, EYT için 4 maddeyi sıraladı, başvuru ve maaş ödeme tarihlerini de bildirdi. Söz konusu düzenlemeyi bekleyenler, kadın-erkek prim gün sayısı, yaş şartı, yasalaşacağı tarihe kadr tüm ayrıntılara yanıt buldu. 2023 EYT son dakika gelişmeleri...
AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, heyecanla beklenen EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulduğunu belirterek müjdeli haberi verdi. ''EYT ile ilgili kanun teklifimizi AK Parti ve Cumhur ittifakı olarak arkadaşlarımız TBMM Başkanlığı’na sunuyorlar. Hayırlı olsun, bu kanunla ilgili detaylı açıklamalarda bulunacağım.
Bütün sosyal güvenlik sistemlerinde 3 şart aranır. Bir tanesi sigortalılık süresi, ikincisi prim günü ödeme sayısı, üçüncüsü yaş şartı.'' sözlerini kullandı.
Akbaşoğlu, ''Öncelikli olarak biz bugün teklifimizi bahsettiğimiz gibi cuma günü son toplantımızı yaptık. Sabah itibarıyla da bunu sunuma hazır hale getirdiler. Cuma günü beyan etmiştik. Teklifi sunacağız diye. 4 maddeden müteşekkil teklif Resmi Gazete’de yayımlandığında yürürlüğe girecek.'' dedi ve devamında ''En geç haftaya salı günü veya çarşamba günü bu konuda en geç EYT’nin Genel Kurul’dan yasalaşmasını öngörüyoruz.'' şeklinde açıkladı.
Son gelişmeye göre ise EYT yasa teklifi 2 Şubat Perşembe günü saat 11.00'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak.
EYT hakkında detayları paylaşan AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, ''Şubat ayında yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmekle beraber emeklilik başvuruları ister e-Devlet'ten veya bizzat SGK kurumlarına müracaatla veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaatla bu taleplerini ortaya koyabilirler.
Emeklilik dilekçelerinin başvuru tarihinden itibaren takip eden ay başı itibarıyla emekliliğe hak kazanılmış olur ve emekli maaşına hak kazanır. İnşallah mart ayı itibarıyla şubatta başvuran bütün emeklilerin martta maaşlarını alabilme imkanları söz konusudur. Hak sahibi olacaklardır.'' dedi.
En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira olacak. Bunun altında hiç kimsenin maaş almayacak. Maaşlar kendi durumuna, primine göre mevcut yürürlükteki mevzuata göre hesaplanacak.
3 şeyin düzenlendiğini belirten Akbaşoğlu, 4 maddeden müteşekkil bir teklif olduğunu dile gitirdi ve ayrıntıları şu şekilde paylaştı:
MADDE 1
''EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdir. Birinci düzenlememiz aynen EYT platformlarının ortaya koyduğu yaşa takılma engelinin kaldırılması, mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme haklarına sahip.
Yaş Şartı
8 Eylül 1999, bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999’dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek.
MADDE 2
İkinci olarak neyi düzenliyor teklifimiz. Bu konuda çalışma hayatımızın desteklenmesi, üretimin, ihracatın, ekonominin büyümesi ve bu konuda bir sekteye uğranılmaması, işverenimizin de iş yerinin de lehine sonuçlanması amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle 5 puan iş yerlerine bu konuda her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazine’miz üstleniyor. Bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor.
MADDE 3
Taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenleme ile daimi işçi statüsüne geçen bütün yüzbinlerce çalışanımızla ilgili dokunuşta bulunuyoruz. 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23 maddesinde düzenlenen emekliliğe hak kazanıldığı taktirde iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden bu taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün arkadaşlarımız için ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz.
MADDE 4
Zorunlu emekliliğini bu kanun teklifi kapsamında kaldırıyoruz. Değerli arkadaşlar çok değerli basın mensupları, aziz milletim bu konuda yaptığımız düzenleme sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın 2022 yılının son Kabine toplantısı sonrasında bütün kamuoyuna deklare ettiği çerçevenin kanun teklifine dönüştürülmesidir.
İSTEĞE BAĞLI EMEKLİLİK
Bütün Bakanlıklarda kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde, il özel idarelerinde, bunlara bağlı şirketlerde taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün çalışan kardeşlerimiz bu konuda kapsam içerisindedir. Onlarla ilgili bu zorunlu emeklilik söz konusu olmayacaktır. Emekli olmak isteyen yaş şartı olmaksızın prim süresini, gün sayısını ve çalışma süresini dolduran bu taşerondan geçen arkadaşlarımız da emekli aylığına hak kazanmaları durumunda daha önceki düzenleme ile zorunlu emekli ediliyordu ya şimdi o düzenlemeyi kaldırarak çalışabilme imkanlarını kendilerine bırakıyoruz. İster emekli olabilirler, ister çalışmaya devam edebilirler.
O kanunen işçiye bağlı, işçinin talebine bağlı bir durum. İster emekliliği hak ettiğinde emekli olabilecek, ister dilekçe vermeyip çalışmaya devam edecektir.
YAŞ ŞARTI
Sigortalılık başlangıç süresini 99’dan önceye mevcut yürürlükteki şartlara göre, doğum borçlanması, askerlik borçlanması mevcut mevzuata göre borçlanabilme imkanlarından yararlanarak 9 Eylül 1999’dan önce sigortalılık başlangıcını yerine getiren herkes bundan yararlanabilecek. 3 sene 5 sene sonra da yaş şartı olmaksızın emekli olma hakkını beraberinde getirecek.''