07.12.2022 - 00:32 | Son Güncellenme:
EYT ne zaman meclise sunulacak, ne zaman yasalaşacak sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı ve Aralık ayı içerisinde meclise sunulacağı duyurulan EYT yasasına ilişkin detayları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamıştı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanların ve kadınlarda 20 yıl ve 5000 prim günü, erkeklerde ise 25 yıl ve 5000 prim günü şartını yerine getirmiş olmaları halinde yasadan yararlanacağı duyurulmuştu. Bakan Bilgin açıklamasında ilk aşamada EYT yasasında yararlanacak olan kişi sayısının Haziran verilerine göre 1.6 milyon olduğunu ifade etmişti. İlerleyen aylarda bu sayının daha da artabileceği Bakan Bilgin tarafından ifade edilmişti.
EYT'nin Aralık ayı içerisinde meclise sunulması ve Ocak 2023'te yasalaşması bekleniyor. Böylelikle ilk dilekçelerin Ocak ayı sonu gibi verilebileceği konuşuluyor.
EYT kapsamında yüz binlerce kişi emekli olacak. Emekli olacak olanlar arasında birçok şirketin kalifiye elemanı da yer alıyor. İşverenler EYT'li çalışanlarını kaybetmek istemezken emekli olup aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerden alınan primin 5 puan yükseldiği ve eşitlenmesi istenildiği Bakan Bilgin tarafından dile getirilmiş ve ilerleyen süreçte işverene müjde olarak aradaki prim farkının eşitleneceği müjdesi işverene müjde olarak duyurulmuştu.
EYT'de merak edilen bir diğer konu başlığı ilk etapta yasadan yararlanacak ve emekli olacak çalışanlara ödenecek kıdem tazminatı konusunda hükümetten destek talebi beklentisi olmuştu. İşveren bu ağır yükün çözüme kavuşturulmasını isterken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati düşük faizli kredi imkanı sunulacağını duyurdu.
Bakan Bilgin, "EYT düzenlemesi konusunda çok açık söyledim, bugün tespit ettiğimiz 1,5 milyon civarında dediğim rakam bizim haziran ayında aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Prim gün sayısı, 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz. Yani, EYT'de 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. Kadınlar için 20 yıl erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler." dedi.