23.09.2022 - 16:40 | Son Güncellenme:
EYT çıktı mı, ne zaman çıkacak? Emeklilikte yaşa takılanlar için Türkiye modeli üzerinde duruluyor. Peki, düzenleme ne zaman çözüme kavuşacak? İşte Bakan Bilgin'den son açıklamalar.
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin HAK-İŞ ziyaretinde EYT ile ilgili de açıklamalarda bulundu. EYT kapsamı 99 öncesi işe alınmış olanların karşılaştığı bir emeklilik sorunudur. Yaşla ilgili bir problemdi onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldik. Türk kamuoyu ile paylaşacağız. Şunu özellikle vurgulamak isterim acil olan sorunların çözülmesi gerekir. Mesela geçici işçiler sorunu. Bunu çözeceğiz.
Onun dışında 696 ile ilgili geçen işçilerin problemleri var. Onların çözülmesi daha kolay. O konuda hazırlıklarımız tamamlandı. Orada başka bir sorun da var. 1 milyon işçi geçti. O günkü şartlarda 90 bin işçi kapsam dışında kaldı. Onlara kadro verilmesi konusunda çalışmalarımızı tamamladık. Belli bir aşamadan sonra uygulamaya konulacağını söylemek isterim.
Türkiye dünyanın yaşadığı krizlerin etkisi altında ama Türkiye aynı zamanda krizlerin aşılması, dünyanın karşı karşıya kaldığı savaşın eklendiği tabloda Türkiye insanlık için çok önemli adımlar attı.
Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletlerde Cumhurbaşkanımızın değerlendirmeleri oldu. Türkiye'yi BM'de yıldız haline getiren mesele Türkiye'nin oynadığı roldür."
Emeklilikte yaşa takılmak olarak kamuoyunda bilinen durum, 1999 yılında hayata geçen 4447 sayılı Kanunla SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları için emeklilik koşullarının ağırlaştırılması sonrası ortaya çıktı. 9 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren Kanunla emekliliğe ilişkin koşullar Kanunun yürürlük tarihinden önceki kişiler için de değiştirildi. Böyle olunca da ilk kez çalışmaya başladığında emekli olmak için planını buna göre yapmış kişilerin planları değişti. Diğer yandan bu değişikliğe sebep olan ekonomik ve sosyal koşullar nedeniyle bu değişikliğe gidildi. Nitekim daha sonra 2006 yılında sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altına birleştirilmesi, 2008 yılında ise 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle emeklilik için koşullar tekrar değiştirildi ve emeklilik için 65 yaş şartının bütün sigortalılar için 2048 yılı ve sonrasında geçerli olması sağlandı.
1999 yılında 4447 sayılı Kanunla emeklilik koşullarının 9 Eylül 1999 ve sonrasında ilk kez SSK’lı olanlar erkeklerin 60 yaş ve 7.000 prim günü, kadınların ise 58 yaş 7.000 prim günü olarak belirlenmesi ve ayrıca kanunun yürürlük tarihinden önce yani 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olanlar için de mevcut emeklilik koşullarının ağırlaştırılması ile ortaya çıktı.
İlk kez sigortalı olduğu tarihte 5.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartıyla emekli olabilecek bir erkek sigortalı için, Kanun yürürlüğe girdikten sonra hem emekli olmak için gerekli prim günü sayısı arttı, hem de yalnızca sigortalılık süresi ve prim günüyle emekli olma imkanı ortadan kalktı, ayrıca aylık bağlatabilmek için belirlenen yaşa da gelmesi gerekliliği doğdu. İşte daha önce yalnızca prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olabilecek kişilerin hem prim günlerinin artırılması hem de yaş şartının eklenmesi ile ortaya çıkan bu durum kamuoyunda emeklilikte yaşa takılma olarak adlandırılıyor.
Bu kapsamda 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler, ilk kez sigortalı oldukları tarihte yalnızca sigortalılık süresi ve prim ödeme günüyle emekli olabilecekken 9 Eylül 1999’da yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunla yalnızca sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısıyla emekli olamamaya başladılar. Bu nedenle de 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler emeklilikte sonradan kesin olarak yaş şartına tabi oldukları için kamuoyunda bilinen adıyla emeklilikte yaşa takılanlar olarak ifade ediliyorlar.