11.11.2022 - 11:42 | Son Güncellenme:
EYT konusunda araştırmalar devam ediyor. Binlerce kişiyi yakından ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda çalışmalarda son aşamaya gelindiği daha önce Bakan Bilgin tarafından yapılan açıklama ile duyurulmuştu. Yıl sonuna yaklaşılırken en merak edilen sorular arasında ise EYT yasası ne zaman çıkacak, meclise ne zaman sunulacak sorusu geliyor. Peki EYT'de son durum nedir?
Meclis Plan Bütçe Komisyonunda bakanlığının bütçe sunumunu yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT çalışmalarına değinerek "Şu anda yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon işi var" açıklamasında bulundu. Bakan Bilgin EYT yasasının Aralık ayında meclise sunulacağını yineledi.
EYT hakkı kazanan herkes emekli olabilecek mi sorusuna Milliyet gazetesi köşe yazarı Cem Kılıç yanıtlandı. Cem Kılıç soruyu şu şekilde yanıtladı; EYT konusunda yapılacak düzenlemeye bağlı olarak kimlerin hemen emekli aylığı bağlatabileceği konusu değişecektir. Eğer düzenleme 8 Eylül 1999 öncesinde var olan kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü doldurma koşulunu getirirse, EYT mağdurlarının tamamı bu dü-zenlemeden yararlanır. Ancak sigortalılık süresi ve 5000 prim günü tamamlanmışsa ya da yeni getiri-len koşullar ne zaman yerine getirilirse o gün emekli aylığı için talepte bulunabilirler.
En fazla merak edilen konulardan biri olan EYT kapsamında emekli olanların çalışmaya devam edip edemeyeceği konusu! Bu konuda aylık bağlatmaya hak kazanan kişiler istifa etmek durumunda! İstifa ettikten sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edip etmeyeceği ise tamamen işçi ve işverenin iradesine bağlı olarak değişecek.
Emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ödemesi ve yaş şartı bulunuyor. 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için erkelerde sigorta süresi 25 kadınlarda ise 20 yıl oldu. Prim ödeme şartı ise 5 bin gün olarak belirlendi.
Yaş şartı detayı ise kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş olarak gündeme geldi. Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Emekli olmak için ise bu üç şartın sağlanması gerekiyor.