11.12.2022 - 20:10 | Son Güncellenme:
2022 Yılı sona ererken ve 2023 yılına girmeye gün sayarken, önemli gündem konularından biri de şüphesiz EYT oluyor. Günden güne araştırma konusu olan EYt ile ilgili çeşitli sorular gündemde konuşuluyor. EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak ve şartları neler olacak sorular en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Aynı zamanda EYT yaş şartı ve prim günü için sorular da yoğun ilgi görüyor. 2022 Yılında çoğunlukla gündemde olan EYT hakkında bugüne kadar yapılan açıklamaları haberimize ekledik. İşte EYT son durum...
‘EYT meselesi ne olacak, niye uzadı?’ diye soruluyor. Herkesi dinlemek zorundayız. En son odaları dinlemeye başladık. Bu mesele doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor. Bir de mali yükü var. Yaş sınırı, başka teklifte bulunanlar, şunu öteleyin diyenler oluyor. Bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Kapsamına tam anlamıyla ulaştığımız zaman… Ki ben bu ayın sonuna kadar Meclis’e getireceğimi söylemiştim, inşallah sözümü tutarım, ocak ayına sarkmaz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman yüce Meclis ile bunu paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan hiç kimsenin endişesi olmasın. Asgari ücrette emekçilerimizden yana tavır alacağız. Sözleşmeli personel meselesini en geniş kapsamla çözüyoruz. EYT meselesi de gündeme geldiğinde aynı kapsayıcılıkta olacaktır.
EYT düzenlemesinden faydalanabilmek için prim gün sayısı ve yıl sayısının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı getirilmesi üzerinde duruluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinde yaş sınırına ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin, Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinde açıklayacağım" dedi.
Çok yoğun bir talep olacak. Dolayısıyla haklarınızın zayi olmaması ve bir an önce haklarınıza kavuşabilmeniz için bazı işlemleri yapmanızda fayda var. E-devlet üzerinden girebilirsiniz, hem 4A yani SSK dediğimiz eski, hem 4B yani eski Bağkur dediğimiz, hem de 4C kamu görevlilerinin hizmet dökümlerine bakmaları gerekiyor. Orada doğum tarihleri doğru mu, ilk işe girişleri doğru mu, daha sonra hizmet dökümlerinde çalışma gün sayıları doğru mu. Bunları birçok vatandaşımız bilemeyebiliyor.
EYT çıktığında milyonlarca başvuru olacak bunları düzeltmeleri mümkün değil daha sonra. Onun için mümkünse bir an önce e-devlet üzerinden bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli. Hata varsa eğer bir an önce bağlı oldukları il müdürlüklerine gidip düzelttirmeleri gerekiyor. Yoğunluk başladığı zaman bunu yapamazlar.
Borçlanmalar çok önemli. Kadınların doğum borçlanmaları, erkeklerin askerlik borçlanmaları. Borçlanmalarını e-devlet üzerinden yapabiliyorlar. Borçlanma talebini yapabilirler, birden fazla kurumda yani hem SSK'lı hem Bağkur'lu hem emekli sandığı olarak çalışmışsanız bunların birleştirilmesi gerekiyorsa e-devlet üzerinden birleştirmeyi gerçekleştirsinler. Prim ödeme gün sayınızı yeterli görmüyorsanız, askerliği borçlanmanız lazım.