30.12.2022 - 01:48 | Son Güncellenme:
Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası için heyecanlı bekleyiş başladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaş nedeniyle emekli olamayanlar için müjdeyi açıkladı. EYT'de yaş sınırı olmayacak. Düzenleme kapsamına girenler ise 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar. İşte, madde madde EYT detayları...
Yeni düzenleme işe EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasından sadece 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar faydalanabilecek. Bu tarihten sonra hizmete başlayanalar ise düzenlemeden yararlanamayacak.
8 Eylül 1999 tarihi öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi olması gerekiyor.
Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı elde etmiş olacak.
Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler ise askerlik borçlanması yapabiliyor. Böylelikle eksik günler tamamlanmış olacak.
Prim şartını tamamlamış olan fakat sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl bitince emeklilik hakkı kazanmış olacak.
Emekli olduğu halde çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getiriliyor.
Böylece emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş meydana gelecek. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmamış olacak.
EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle ilk olarak 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkından faydalanacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her sene artıyor olacak.
Emekli olacakların kıdem tazminatları için destek verilecek. Buna bağlı olarak Kredi Garanti Fonu desteğiyle işverenlere kredi imkanı sağlanacak.
Yeni EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulmasının akabinde, ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlüğe girme tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması ön görülüyor.
Bakan Bilgin katıldığı canlı yayında ''Ocak ayı içinde Meclis'e takdim edeceğiz. Bizim görev alanımız belli ve yapacağımız şeyi yaptık. 23 yıllık bir problemdi bu. 8 Eylül 1999 tarihinde bir gün yasa değişikliği ile yaş sınırına uğruyor. '' ifadelerini kullandı.
Milliyet Yazarı Cem Kılıç, EYT düzenlmesi hakkında görüşlerini bildirdi ve staj süresi hakkında, ''O konuyla ilgili Cumhurbaşkanı bir detay vermedi. Muhtemeldir ki bu yasa teklifi içerisinde yer almayacak gibi gözüküyor. Yine temkinli olmakta fayda var yasa teklifinin detaylarını gördükten sonra daha net bir yorum yapabilir.” ifadelerini kullandı.
Kılıç, ''EYT ile gelen emekli normal emeklilik koşullarından hiçbir farkı yok. EYT yeni bir aylık bağlama sistemi getirmiyor. Bu bağlamda kişinin emekli aylığını belirleyecek olan prim günleri ve üzerinden prim yatırılan kazançlarıdır. Bu kazançların seviyesi emekli aylığını tespit eden temel unsur olacaktır. Emekli aylığı belirleme yöntemi tektir. Yeni bir hesaplama formülü geliştirilmiyor. En düşük emekli aylığının ne olacağı ocak ayında belli olacak. Taban aylık yükselirse yeni emekli olacaklar da bunda etkilenecektir.'' sözlerini kullandı.
29 Aralık tarihli Bakan Bilgin açıklamasında, ''Çeşitli uzmanlar bazı açıklamalar yapıyorlar. Almanya modeli, Hollanda modeli gibi şeyler. Bunlar söz konusu değil. Burada kimsenin maaşında hiçbir kısıntı olmayacak. Herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa öyle. Ne zaman başlayacak. İlk maaşlar ne zaman alınacak? Meclis'in kararı ile belli olacak.'' sözlerini kullandı.
EYT'lilerin ilk maaşlarını hangi tarihte alacaklarına ilişkin açıklamada bulunan Kılıç, ''Bundan sonra kanun teklifini göreceğiz. Meclis’e sevk edilecektir. Ben kısa süre içerisinde yasalaşacağını ümit ediyorum. Ocak ayında yasalaşırsa vatandaşlarımız şubat ayında emeklilikle ilgili müracaatlarını e-Devlet üzerinden yapabilirler. Konu tamamen SGK’nın insiyatifinde. Aylık talep tahsis belgeleri yapılarak bir an önce ilgili kişilerin talepleri cevaplanmış olacak. Şubat ayından itibaren de aylıklar bağlanır.'' dedi.