EYT MECLİSE SUNULDU! EYT MADDELERİ NELER?
EYT yasa teklifi 2 Şubat Perşembe günü saat 11.00'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak.
EYT düzenlemesi 4 maddeden müteşekkil bir teklif. İkisi esasa ilişkin, biri yürürlüğe biri yürütmeye ilişkin 4 maddeden müteşekkil EYT’ye has, yalın, sadece, uygulanabilirliği basit ve en genel, en kapsamlı şekilde hakları genişletici şekilde bir düzenlemeyi ihtiva ediyor.
MADDE 1
EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdir. Birinci düzenlememiz aynen EYT platformlarının ortaya koyduğu yaşa takılma engelinin kaldırılması, mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme haklarına sahip.
"YAŞ ŞARTINA BAĞLI OLMAKSIZIN EMEKLİ OLABİLECEK"
8 Eylül 1999, bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999’dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek.
MADDE 2
İkinci olarak neyi düzenliyor teklifimiz. Bu konuda çalışma hayatımızın desteklenmesi, üretimin, ihracatın, ekonominin büyümesi ve bu konuda bir sekteye uğranılmaması, işverenimizin de iş yerinin de lehine sonuçlanması amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle 5 puan iş yerlerine bu konuda her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazine’miz üstleniyor. Bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor.
İŞVERENLERE EYT'Lİ ÇALIŞANLARLA İLGİLİ 500 TL DESTEK
Buna göre her çalışan için iş yerlerine 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda, işverenlere tüm çalışanlarla ilgili yaklaşık 500 TL destekleme yapılacak.
MADDE 3
3. düzenlememiz taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenleme ile daimi işçi statüsüne geçen bütün yüzbinlerce çalışanımızla ilgili dokunuşta bulunuyoruz. 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23 maddesinde düzenlenen emekliliğe hak kazanıldığı taktirde iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden bu taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün arkadaşlarımız için ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz.
MADDE 4
Zorunlu emekliliğini bu kanun teklifi kapsamında kaldırıyoruz. Değerli arkadaşlar çok değerli basın mensupları, aziz milletim bu konuda yaptığımız düzenleme sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın 2022 yılının son Kabine toplantısı sonrasında bütün kamuoyuna deklare ettiği çerçevenin kanun teklifine dönüştürülmesidir. Bu irade sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu sağlam bir iradedir. EYTli kardeşlerimizin taleplerinin yerine getirilmesi iradesidir.
Tam bir kararlılık içerisinde 5 adım atacağız, bunların hepsini tamamlayacağız demenin bugün 5. adımı da atmanın mutluluğu, heyecanı, bahtiyarı içerisindeyiz. Ben bu teklifin bütün EYT’li kardeşlerimize, ülkemize, milletimize, dinamik ekonomimize hayırlı ve uğur olmasını niyaz ediyorum.