18.08.2020 - 13:02 | Son Güncellenme:
Öncelikle bir bitki neden et yemeğe ihtiyaç duyar sorusunun yanıtını anlatalım. Zaten fotosentez yapıyor bir de ete ne ihtiyacı var diye düşünebilirsin ama işin gerçeği öyle değilmiş. Böcek yiyen bu bitkilerin yaşadığı topraklarda asit bulunmaz, onlar da bu eksikliği toprak dışındaki bir kaynaktan tamamlamaya çalışırmış. Yedikleri böcekten sağladıkları proteini sindirip azota dönüştürür, bu eksiklerini giderirlermiş.
Etobur çiçeklerin en tanınmışı sinek kapan çiçeğiymiş. Güzel kokusuyla böcekleri davet eder, çanak gibi çiçeğinin içine böceği alınca yapraklarını kapatıp onu hapsedermiş. Salgıladığı sıvılarla da onu sindirirmiş.
Görüntüsü sürahiyi andıran çiçeğindeki şekerli bir sıvı ile böcekleri kendine çekermiş. Ona yaklaşan böcek, kaygan yüzeyine takılıp borusunun içine düşermiş. Borusunun içindeki sıvı da böceği sindirimine yardımcı olurmuş.
Bir diğer et obur bitkimiz de güneş gülü. Yaprakları elips şeklindeymiş ve uzun tüylerle kaplıymış. Böcek ona yaklaşınca yapışkan bir sıvı salgılayıp onu kendine yapıştırırmış. En ilginci ise bu bitkinin üzerinde sürekli yaşayan bir böcek türü varmış ve onu yemezmiş. Bu böcekler bitkinin yakaladığı ve sindiremediği böcek artıklarıyla besleniyormuş.
Herhalde en kötü kokan çiçek, ceset çiçeği olabilir. Anlatılanlara göre yanında durmak çok zormuş ama böcekler bu kötü kokuya bayılır, içine girermiş. Bir daha da çıkamaz çiçeğin o günkü kahvaltısı olurmuş.