EKŞİLİ KURU DOLMA NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
12 kuru patlıcan
12 kuru dolmalık biber
1 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet küp şeker
1 rendelenmiş domates
1 çay kaşığı kadar taze nane
4-5 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı sumak
Sosu İçin:
1 su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Kuru patlıcan ve biberler yıkandıktan sonra sıcak suda 10-15 dakika bekletilir.
Soğan ufak ufak kıyılır ve zeytinyağında kavrulur. Pirinç, baharat ve salça sırasıyla ilave edilir.
Domates rendesi eklenir ve 1-2 dakika kavurup yarım bardak su bardağı ile su ilave edilir. 5 dakika kadar kapak kapalı pişirilir.
Hazır olan pirinçli karışım bir kaba alınır nar ekşisi, limon suyu, taze nane, sumak ve maydanoz ilave edilir.
Patlıcan ve biberleri bir parmak kalacak şekilde harç ile doldurulur. Tencereye dizilir. 1 buçuk su bardağı sıcak su eklenir.
Ayrı bir kapta hazırlanan sos da üzerine eklenir. Tercihe göre tencereden küçük bir tabak ters çevrilerek üzerine konur.
Yaklaşık 45 dakika kadar kapak kapalı pişirilir.
NOT: Dolma içerisine tercihe göre reyhan da eklenebilir. Böylece yemeğinize güzel bir aroma katacaktır.