16.08.2024 - 16:55 | Son Güncellenme:
Develerin sırtında bulunan çıkıntıları hepimiz görmüşüzdür. Bazı develerde bir, bazılarında ise iki tane olabilen bu çıkıntıya 'hörgüç' adı verilir. Develerin hörgüçleri uzun yolculuklara çıktıklarında yemek depolamalarını sağlar.
Develerin hörgüçleri 30 kilogramı aşabilen yağ depolarıdır. Yani, develer su değil yağ depoluyor. Vitamin ve mineralleri almalarını sağlayan bu depo sayesinde aç kalma derdi çekmezler. Depolarını yedikçe, hörgüçleri küçülmeye başlar.
"Eğer develer sadece yağ depoluyorsa susuzlukla nasıl mücadele edebilir?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Susuzlukla mücadele güçlerini ise uyum becerileri sayesinde geliştirdiklerini söyleyebiliriz. Aynı zamanda depoladıkları yağ yağ tükenmeye başladıkça bir miktar su açığa çıkabilir.
Ortalama vücut sıcaklıkları 37°C olan develer, kürklerinin desteği sayesinde ısı dengesini ayarlayabiliyor. Su ve enerji dengesini sağladıkları için de neredeyse hiç terlemezler. Susuzlukla mücadele eden bu hayvanlar, için sıvı kaybetme oranı yüzde 40'a kadar çıkabiliyor. Aynı durumu insanlar için düşündüğümüzde yüzde 15 bile büyük risk taşıyor.
Özellikle böbrek ve kalın bağırsak gibi iç organları da çöl şartlarına uyumlu. Dışkıları bazı yaşam koşullarına o kadar uyumlu ki, bedeviler yakacak olarak kullanabiliyor.
Uzun süre susuz kalan bir deve 10 dakika içerisinde 100 litreden fazla su içebilir. Diğer hayvanlar için bu miktar ölümcül olabilir. Develer, içtikleri suyun büyük bir kısmını rumende, yani işkembede bekleterek vücutlarına azar azar dahil edebiliyor. Böylece çok su içtiklerinde de vücutlarına hiçbir şey olmuyor.