15.11.2024 - 15:37 | Son Güncellenme:
Balinaların çıkardığı sesler, insan kulağı tarafından her zaman kolayca algılanamaz. Örneğin bazı balinalar alçak frekanslı sesler çıkararak, kilometrelerce uzaklıktaki balinalara ulaşabilir. Bu ses dalgaları, dalgaların yoğun olduğu bölgelerde dahi engellenmeden yol alabilir, diğer balinalar tarafından algılanabilir.
Balinalar, özellikle de kambur balinalar, karmaşık melodiler halinde şarkılar söyleyebilirler. Bu şarkılar, genellikle çeşitli notalardan oluşur ve balinalar uzun süreler boyunca tekrar edebilirler. Bilim insanları, balinaların bu şarkıları sosyalleşmek, birbirlerini tanımak ve iletişim kurmak için kullandıklarını düşünüyor. Ayrıca, bu şarkılar çiftleşme mevsiminde, dişi balinaları etkilemek için de kullanılır. Bir balinanın şarkısını farklı bir balina duyduğu zaman ise bir sürünün varlığı veya farklı bir tehlikenin işareti olduğunu anlayabilir.
Balinalar, su altındaki yolculuklarında yön bulmak ve avlanmak için tıklama ve vuruk adı verilen sesler çıkarır. Bu sesler ekolokasyon dediğimiz bir sistemle çalışır. Yani bu sesler su içinde yayılır ve önündeki nesnelere çarptığında geri döner. Bu sayede, balina karşısındaki nesnenin ne kadar uzakta olduğunu ne tür bir nesne olduğunu anlayabilir. Avcı balinalar ise özellikle avlanırken bu tıklama seslerini kullanırlar.
Balinalar kendi aile üyeleri veya sürüleriyle bir arada kalabilmek için de çeşitli sesler çıkarırlar. Bu sesler kısa ve keskindir, genellikle tehlike anlarında kullanılır. Örneğin sürüden uzaklaşan bir balinayı geri çağırmak. Bu sesler sayesinde sürü halinde hareket eden balinalar, birbirleriyle olan bağlarını güçlendirerek düzeni korumuş olurlar. Özellikle dişi balinalar, yavrularını çağırmak ve onları yönlendirmek için farklı sesler çıkarırlar.