13.12.2024 - 12:29 | Son Güncellenme:
Cuma namazının ne kadar sürdüğü ve ne zaman sona erdiği merak ediliyor. Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Cuma namazının farzı iki rekattir. 13 Atalık cuma namazı vakitleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan "namazvakitleri.diyanet.gov.tr" internet adresinde yer aldı. Peki, Cuma namazı ne zaman biter? Cuma namazı kaç saat/dakika sürer?
Öğlen namazı ile birlikte başlayan cuma namazının başlangıç ve bitiş saatleri yapılan dualara göre farklılıklar gösterir. Genellikle cuma namazı, hutbe (vaaz) ile birlikte yaklaşık 1 saat sürer.
Cuma namazı, öğle ezanı okunduktan sonra camilerde toplanan cemaatle birlikte başlar. Önce hutbe verilir, akabinde namaz kılınır. Bu süreç, yaklaşık olarak 30 ila 40 dakika sürdüğü için, namaz genellikle 12:30 ile 14:00 arasında tamamlanmış olur. Bu detaylara göre Cuma namazı toplamda en fazla 1 saat kadar sürer.
13 Aralık 2024 İstanbul'da öğle vakti 13:03'te.
13 Aralık 2024 Ankara'da öğle vakti 12:48'te.
13 Aralık 2024 İzmir'de öğle vakti 13:11'de.
İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN.
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî', I, 269).
İmam Ebû Yusuf'a ve İmam Muhammed'e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali'den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî', I, 285).
Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.
Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed'e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf'a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 58).
Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû', IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).
Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine'ye hicretinden önce Nakîu'l-Hadamat'ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu's-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus'ab b. Umeyr Medine'de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 255).
Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38). Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 255).
Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.