16.12.2020 - 12:31 | Son Güncellenme:
2,5 yaşındaki kızı Mercan’ın severek tükettiği gıdaları sağlıklı atıştırmalıklar haline getirmeye çalıştığını söyleyen Görkem Karman Abat, yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmadan kışın da çok sık olmamak kaydıyla yararlandığını aktardı. Abat, “Çocukların dondurma sevdası kışın da sürerken, bu fırsatı iyi değerlendirmek mümkün. Çünkü dondurma, özellikle yeterince süt ve süt ürünü tüketmeyen çocuklar için besin değeri oldukça yüksek bir gıda. Üstelik evden yapıldığında çok daha sağlıklı ve yapımı çok kolay. 1 adet yerli muz, 2 tatlı kaşığı yoğurt, 1 silme çay kaşığı bal ve biraz da tarçını blenderdan geçirerek doğruca dondurma kaplarına aktarmanız yeterli. Sonrasında oda sıcaklığında olacak şekilde keyifle tüketilebilir.” dedi.
Ülkemizde tatlısı dışında çok sık tüketilmese de balkabağının özellikle çocuklarda kemik gelişimine katkı sağladığına dikkat çeken Görkem Karman Abat, sağlıklı bir abur cubur olan balkabağı cipsini tercih ettiğini söyledi: “Balkabağı demir, potasyum, protein, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içeren çok yararlı bir meyve. Aynı zamanda kansızlığa ve kemik gelişimine de iyi geliyor. Türk mutfağında çoğunlukla tatlısına ve nadiren çorbasına rastlasak da küçük dokunuşlarla harika tatlar elde edebiliyoruz. Cips, bunlardan biri. İnce ince dilimlediğiniz balkabaklarını bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağına bulayıp tarçın serperek 180 derece ısıttığınız fırında 20 dakika pişirebilirsiniz. İşte, çocuğunuz cips istediğinde hiç düşünmeden yedirebileceğiniz sağlıklı bir alternatif!”
Çok sevilen atıştırmalıkların başında gelen çikolatanın tek başına tüketilmesi yerine tariflerin içlerine koyulmasını veya süsleme için kullanılmasını daha sağlıklı bulduğunu belirten Görkem Karman Abat, “Çikolata biz yetişkinlerin bile çoğu zaman karşı koyamadığı bir lezzet. Ancak söz konusu çocuklar olduğunda dozunu ayarlamak önemli. Bu yüzden olabildiğinde bir şeylerin içerisinde tüketilmesine özen gösteriyorum. Kurtarıcım ise kalsiyum ve potasyum açısından zengin olan ve sindirimden bağışıklığın güçlendirilmesine pek çok fayda sağlayan muz. Bir muzu ceviz, tarçın ve dilediğiniz birkaç parça bisküvi ile blenderdan geçirin. Sonra bu karşımı toplar haline getirip 5-10 dakika buzlukta dinlendirin. Bu sırada bir veya yarım kalıp çikolatayı benmari usulü eritin ve erimiş çikolatayı topların üzerine dökün. İşte muzlu kokotop hazır!” diye ekledi.
Çocukların yerken seçici davrandığı sebzelerden birinin ıspanak olduğuna da değinen Görkem Karman Abat, “Ispanak anne ve babaların çocuklarına yedirirken en çok zorlandığı sebzelerden biri. Ancak barındırdığı C vitamini, demir, protein ve A vitamini ile kas ve kemik gelişiminde, dolaşım sisteminde ve bağışıklığın kuvvetlendirilmesinde çok etkili. Bu yüzden ıspanağı bir şekilde yemelerini sağlamak, mümkünse de eğlenceli hale getirmek gerekiyor. Ben tercihimi krepten yana kullanıyorum. Tarifi ise çok basit. 6 - 7 yaprak ıspanağı iyice temizleyip buharda 10 dakika pişirin. Üzerine 1 yumurta kırıp 2 tepeleme tatlı kaşığı tam buğday unu, 1 çay kaşığı bal ve azıcık kabartma tozu ekleyip blenderdan geçirin. Sonra hafifçe yağladığınız tavada pişirin. Dilerseniz kalıp kullanarak kreplere sevimli şekiller de verebilirsiniz.” dedi.
Son olarak çorbasına alışkın olduğumuz tarhana için de farklı bir alternatif oluşturduğunu söyleyen Görkem Karman Abat, “Uzmanlar tarhananın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı koruduğunu söylüyor. Tarhana çorbası ise bebekler için anne sütünden sonra en besleyici ek gıda olarak öneriliyor. Ancak tarhanayı yalnızca çorba olarak değil besleyici bir atıştırmalık olarak da değerlendirmek mümkün. Ben 2,5 yaşındaki kızım için tostu tercih ediyorum. Siz de denemek isterseniz 1 yemek kaşığı yoğurtlu bebek tarhanası, 1 yumurta sarısı, çok az zeytin yağı ve beyaz peynir rendesini karıştırıp iki yağlı kağıt arasında tost makinesinde pişirmeniz yeterli. Üstelik sadece çocuklar için değil ebeveynleri için de oldukça lezzetli.” şeklinde konuştu.