Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımların altında beğeni, yorum, gönderiyi bir başka kullanıcıya iletme seçenekleri yer alıyor. Kullanıcılar arasında zaman zaman yayılarak viral olan videolar, fotoğraflar sosyal medya sayesinde gündeme geliyor.
Yıl içinde yer alan özel ve dini bayram günlerinde sosyal medyada paylaşım sayıları artıyor. Günün anlam ve önemine yönelik paylaşımlar Instagram, TikTok, Facebook, Twitter üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla paylaşım sayısı artıkça erişilen kişi sayısı da artarak yaşanılan günün önemi daha da güç kazanıyor.
Sosyal Medya uygulamaları üzerinden resmi kaynak aracılığıyla seslerini duyurmak isteyen birçok kullanıcı var. İhtiyaç sahibi gerek insan gerek hayvanlar için toplanan yardımlara destek vermek isteyenler tek tıkla Instagram, Facebook, Twitter, TikTok üzerinden bağış yapabiliyor. Fakat bu tarz insani konuları suistimal eden kullanıcılar da mevcut. Ne yazık ki kötü kalpli insanlar, sosyal medya üzerinden birçok dolandırıcılık yöntemi kullanıyor.
Sosyal medya kullanan vatandaşların çok dikkatli olması gerekiyor. Sadece bir kullanıcı, birçok popüler sosyal medya hesabı kullanabiliyor. Bir kişiye ait Instagram, TikTok, Facebook, Twitter hesabı olduğu düşünüldüğünde risk daha da artabiliyor. Bir uygulamadan olmazsa diğer uygulamadan 'mesaj' tuzağına düşme ihtimali oluyor. Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen sosyal ağlardan gelen mesajların ardı arkası kesilmiyor. Dolandırıcılar kimi kullanıcıyı sözde marketlerde geçerli olan alışveriş çekleriyle, kimi kullanıcıyı ise adının başka sitelerde kötü anıldığını ve bunu bir link göndererek siteye üye olunduğunda görüleceğini söyleyerek tuzağa düşürmeye çalışıyor.
Sosyal medya hesaplarınızdan herhangi birine market çeki kazandığınıza dair ve ya bir sitede adınız kötü anılıyor görmek için linke tıklayıp üye olun gibi mesajları dikkate almayın. Bu dolandırıcılık yöntemi ile kredi kartı bilgilerinize erişim sağlamak hedefleniyor. Aynı zamanda sosyal medyanızda bulunan tanıdık kişilerin de hesaplarının ele geçirilme ihtimalinden dolayı bu tarz mesajlar arkadaşınız, akrabanız, komşunuzdan gelse bile o kişiyle birebir iletişim kurmadan bu numaralara inanmayın.
Emniyet Genel Müdürlüğüresmi internet sitesi üzerinden yayımladı;
"Dolandırıcı şahıslar Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medyalarda açtıkları sahte hesaplarla kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akrabanız gibi tanıtarak başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildiren mesajlarla, belirli bir adrese para yollamanızı isteyerek sizleri mağdur edebilir.
Piyasa fiyatının çok çok altında bir fiyatla satışa sunulan özellikle akıllı telefon ve bazı elektronik eşyalarla ilgili bu reklamlar tamamen dolandırıcılık amacıyla yayınlanan reklamlardır. Bu tip sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın. Alacağınız ürünün piyasa değeriyle karşılaştırmasını kesinlikle yapın. Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun."