Bergen, 15 Temmuz 1959 tarihinde Mersin'de yedi çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak dünyaya geldi. Altı yaşındayken anne ve babası ayrılınca 1966 yılında annesi Sebahat Çakır ile beraber Ankara'ya yerleşti. İlkokulu Ankara Yenimahalle Yunus Emre İlkokulunda tamamladı. İlkokul döneminde ise mandolin çalıp şarkı söyleyen sanatçının müziğe yeteneğini fark eden öğretmenleri, onu konservatuvarda eğitim alması için teşvik etti. Ankara Devlet Konservatuvarı'nın sınavlarına girerek, piyano bölümünü birincilikle kazandı. Burada iki yıl piyano ve viyolonsel eğitimi aldı. Maddi sıkıntılar yüzünden okulu yarım bıraktı. Yaşını büyüterek bir süre PTT'de memur olarak görev aldı.
Bergen, 1977 yılında arkadaşlarıyla eğlenmeye gittiği Ankara'da bir mekanda arkadaşlarının isteği üzerine sahneye çıktı ve kulüp sahibinin iş teklifini kabul etmesiyle sahne hayatı başladı. Kulüpte, Grup Lokomotif orkestrası ile birlikte Türk sanat müziği, Türk hafif müziği ve dönemin modası parçaları seslendirdi. Sahnede "Bergen" adını kullandı.
Kulüpteki çalışmasının akabinde Adana'dan gelen başka bir iş teklifini kabul etti. Adana'da birlikte çalıştığı sanatçı Dilber Ay ile yakın dost oldu. Çalıştığı mekanda onu her gece dinlemeye gelen Halis Serbest ile tanıştı. Çalıştığı gazino nedeniyle borç içinde kalması sebebiyle Serbest'le evlenmeyi kabul etti. Evli ve üç çocuk sahibi olan Serbest, Bergen'in haberi olmadan sahte bir nikah kıydı, birçok kez de Bergen'e şiddet uyguladı. Nikahın sahte olduğunu öğrenince Serbest'le ilişkisini sonlandırıp Ankara'ya döndü. Ankara'da 1979'da Başkent Gazinosu'nda Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses ve Müjde Ar'ın bulunduğu kadroda sahne çıktı. Bergen, Serbest'a aşık olduğunu ifade ederek 9 Ocak 1982'de onunla resmî nikah ile evlendi. Ancak gördüğü şiddet nedeniyle bir süre sonra eşinden ayrı yaşamaya karar verip Ankara'daki sahne çalışmalarına döndü. 1982 yılında Atlas Plak şirketinden "Şikayetim Var" adlı albümü çıkardı.
Bergen, 31 Ekim 1982'de İzmir'deyken terk ettiği eşinin azmettirdiği bir kiralık katilin kezzaplı saldırısına uğradı. Serbest'in 500 bin lira vererek İzmir'e gönderdiği saldırgan tarafından üzerine bir kova kezzap atılan Bergen, tedavisinin ardından gazinocu Cengiz Özşeker'in ikna etmesi sonucu tekrar sahneye çıkmaya karar verdi. 1985'e kadar burada sahneye çıkarak şarkılarını seslendirdi. 1983'te 12 şarkı içeren "Kardeşiz Kader" adlı albümü hazırladı.
Yaşar Plakçılık'ın sahibinin daveti üzerine İstanbul'a giderek 29 Mart 1985'te İstanbul'da ilk defa sahneye çıktı. "İnsan Severse" (1985) adlı uzunçalar albümünü hazırladı. 1986'nın sonlarında yaptığı "Acıların Kadını" albümü ona büyük ün getirdi. 1 milyondan fazla satan albümün gördüğü ilgi üzerine, sanatçıya "1986 Yılı Albümü En Çok Satan Arabesk Kadın Sanatçı" unvanıyla Altın Plak ve Altın Kaset ödülü verildi.
Arabeskin Kraliçesi Bergen, 1987'de "Acıların Kadını" filminde kendi hayatını canlandırdı. Aynı yıl konser için gittiği Adana'da, sahneye çıkarken gazinonun fotoğrafçısı tarafından bıçaklandı. Saldırıyı hafif yaralı olarak atlattı. Bir dönem sahneyi bırakan sanatçı, "Onu da Yak Tanrım", "Sevgimin Bedeli" ve "İstemiyorum" adlı albümleri çıkardı.
Bergen, Serbest'in yakalanıp yedi yıl hapis cezası almasının ardından onunla ilişkisini sürdürdü. Serbest'in 1988'de tahliye olması üzerine müzik ve sinemayı bıraktı. 1989 yılında eşinden boşandı ve yeniden çalışmaya başladı. Fakat eski eşi tarafından sürekli takip edilerek tehditler aldı. Son olarak "Yıllar Affetmez" adlı albümü çıkardı.
14 Ağustos 1989'u 15 Ağustos'a bağlayan gece, Adana'nın Pozantı ilçesinde Halis Serbest tarafından 6 kurşunla öldürüldü. Silahlı saldırıda annesi Sabahat Çakır ise yaralandı. Bergen doğduğu yer olan Mersin'deki Şehir Mezarlığı'na defnedildi. Sanatçının mezarı Mersin'de bulunmaktadır ve katilin tehditleri nedeniyle 6 kilitli bir kafesle korunmaktadır.