13.02.2025 - 10:52 | Son Güncellenme:
Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece idrak edilen Berat Kandili bu sene 13 Şubat'a denk geliyor. Berat Gecesi'nde tövbe eden kişilerin günahlarının affedileceğine inanılıyor. Ellerin semaya açılıp af dileneceği bu mübarek gecede "Berat Kandili'nde 100 istiğfar nasıl çekilir?" sorusu araştırılıyor. İşte, ayrıntılar...
İstiğfar, işlenen günahlardan ve hatalardan dolayı Allah’tan af ve mağfiret niyaz etmek demektir. Kur’ân-ı Kerîm’de işledikleri kötülüklerden pişman olup tövbe-istiğfarda bulunanlar övülmektedir (Âl-i İmrân, 3/135).
Abdullah İbni Ömer Hz. Peygamber’in bir mecliste yüz defa:
"Rabbiğfir-lî ve tüb aleyye, inneke ente’t-tevvâbü’r-rahîm"
(Yâ Rabbî! Beni bağışla; tevbemi kabul buyur. Şüphesiz sen tevbeleri kabul eden merhamet sahibisin) dediğini, kendilerinin de bunu saydıklarını söylemektedir.
İstiğfara başlamadan önce niyet etmek önemlidir. "Niyet ettim Allah rızası için istiğfar çekmeye ve günahlarımın bağışlanmasını dilemeye." niyeti ile 100 istiğfar çekmeye başlayabilirsiniz.
Ardından 100 kez istiğfar duasını tekrar edin. 100 istiğfar için Hz. Muhammed'in yüz defa tekrarladığı; "Rabbiğfir-lî ve tüb aleyye, inneke ente’t-tevvâbü’r-rahîm" (Yâ Rabbî! Beni bağışla; tevbemi kabul buyur. Şüphesiz sen tevbeleri kabul eden merhamet sahibisin) istiğfar duasını kullanabilirsiniz. Ancak kaynaklarda içeriği bakımından “istiğfar” anlamı taşıyan pek çok dua vardır.
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) “Seyyidü’l-istiğfâr” (İstiğfârın en güzeli) diye nitelediği dua şöyledir:
Arapça:
اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ، خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوءُ لَكَ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي، فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ.
Türkçe:
“Allah’ım! Sen benim Rabbimsin! Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla senin ahdin ve va’din üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim; günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü senden başka hiçbir kimse günahları bağışlamaz.” (Buhârî, Deʽavât, 2, 16 [6306, 6323]).
Aslında kişinin Rabbine yönelerek içinden geldiği gibi dile getirdiği her türlü bağışlanma duası zaten bir istiğfardır.